Čtenáři rozhodli, tahle socialistická auta se líbí nejvíc. Je mezi nimi váš favorit?

Jan Matoušek Jan Matoušek
30. 7. 2023 6:32
Kdo vyráběl nejhezčí auta za železnou oponou? Před časem jsme zveřejnili přehled socialistických aut, která možná nebyla technicky na úrovni západních modelů, doháněla je ale minimálně vnějším vzhledem. Spolu s tím šla ruku v ruce i výzva čtenářům, aby se podělili o názor, která socialistická auta se jim nejvíce líbila. A trochu se to nakonec přetavilo i do osobních vzpomínek.
Foto: ÚVMV a jeho právní nástupci, dnes TÜV SÜD Czech / Zdeněk Koutný a kol.: Ústav pro výzkum motorových vozidel; Tisková služba Československých automobilových závodů, Praha 1977

Český exot

Více zmínek se sešlo, možná trochu překvapivě, i na jinak poměrně neznámé kupé s označením ÚVMV 1100 GT. ÚVMV je zkratkou pro Ústav pro výzkum motorových vozidel, který malé kupé na základech Škody 100 ve druhé polovině 60. let vyvíjel. Auto mělo moderní samonosnou laminátovou karoserii, kterou zhotovila Karosa ve Vysokém Mýtě, motor vzadu a pohon zadních kol. První prototyp uspěl i na autosalonech v zahraničí, zamýšlená malosériová výroba ale vzhledem k politické situaci nezačala. Kolik jich vzniklo? Nízké jednotky kusů, někdo píše pět, jiný šest či sedm. Všechny polooficiálně.

Jeden ze čtenářů rovněž 1100 GT přirovnal k Melkusu RS 1000.

 

Právě se děje

Další zprávy