Čtenáři rozhodli, tahle socialistická auta se líbí nejvíc. Je mezi nimi váš favorit?

Jan Matoušek Jan Matoušek
30. 7. 2023 6:32
Kdo vyráběl nejhezčí auta za železnou oponou? Před časem jsme zveřejnili přehled socialistických aut, která možná nebyla technicky na úrovni západních modelů, doháněla je ale minimálně vnějším vzhledem. Spolu s tím šla ruku v ruce i výzva čtenářům, aby se podělili o názor, která socialistická auta se jim nejvíce líbila. A trochu se to nakonec přetavilo i do osobních vzpomínek.

Nezapomínejme na Wartburg

Uznání se dočkala i východoněmecká auta v čele s Wartburgem. Třeba podle Fedora Weidlicha je nejhezčím socialistickým autem Wartburg 311, především pak jeho varianta kombi s panoramatickými zadními bočními okny, plátěnou střechou nad zavazadlovým prostorem a označením Camping.

Iva Vávrová pak právě na Wartburg 311 přidala i jednu osobní vzpomínku. "Když mi bylo asi deset let, měli jsme růžový Wartburg 311. Aut moc nejezdilo, a kdykoli jsme potkali stejný typ, výjimečně i barvu, mávali jsme na sebe," vzpomíná. Na Wartburg 311 se obecně sešlo od čtenářů hodně vzpomínek. Někteří vyzdvihují jeho design, jiným kromě něj utkvěl v paměti třeba i proto, že se v něm učili řídit, případně ho měli jako rodinné auto.

Další ze čtenářů pak připomíná i nástupce 311, hranatý Wartburg 353, který mu chyběl už v původním přehledu.

 

Právě se děje

Další zprávy