Dostanete slevu na pojištění, když se necháte hlídat. Testovali jsme novou aplikaci

Eva Srpová Eva Srpová
7. 10. 2017 7:47
Pojišťovna Axa jako první na českém trhu spouští mobilní aplikaci, která hodnotí řidičovu jízdu. Kdo má dobré skóre, může si vyjezdit slevu na pojištění. Má to ale i nevýhody. Aplikace bude vědět, kde všude a hlavně jak jezdíte, navíc některé manévry posuzuje podle nás ne zcela spravedlivě. Výsledky testování najdete v grafice.
Foto: Eva Srpová

Dojmy z aplikace a z hodnocení jízdy máme rozporuplné. Zkoušeli jsme ji u mnoha lidí během jízdy, aniž by věděli, že je bude hodnotit nějaká aplikace. Nevěděl to ani řidič meziměstské linky, řidič pražské MHD ani řidič Uberu.

Přitom téměř všech případech aplikace zhodnotila řidiče takto: Zrychlení a zatáčení bylo skvělé, ale brzdění a tempo jízdy vylepšete. Při jízdě na okreskách jsme dosáhli nejlepšího skóre 95/100 (za jedno brzdění, které aplikace vnímala jako příliš rychlé), ale v pražském provozu byl výsledek vždy horší (nejhorší 49/100).

Aplikace zjednodušeně řečeno nemá ráda, když řidič brzdí jakkoli jinak než jemně, vadí jí prudší pohyby volantem, a těm, kdo překračují rychlostní limity, to po jízdě vždy připomene - kde přesně jeli rychleji, než měli.

Kdo tedy nemá rád situaci, kdy je pod dohledem, dobrovolně by si takovou aplikaci v mobilu nenechával. Axa Drive totiž uchovává všechny jízdy, které jste si nechali ohodnotit, a ukáže, kdy a kudy jste jezdili. O kolik km/h jste ale jeli rychleji, než jste měli, ale (zatím) neukazuje.

Pojišťovna však tvrdí, že nebude trestat ty řidiče-klienty, kteří by dosahovali nízkého skóre. "Jdeme cestou pozitivní motivace," řekl Aktuálně.cz tiskový mluvčí Axy Jiří Cívka.

 

Právě se děje

Další zprávy