Tesla má problémy s kvalitou. Kvůli chybám nového Modelu X dopadla špatně v průzkumu spolehlivosti

Jan Markovič Jan Markovič
3. 11. 2016 10:45
Nový vůz Tesly zaznamenal poruchy otevírání výklopných dveří, zatékání vody a chyby zábavního systému nebo klimatizace. V USA uznávaném průzkumu spolehlivosti magazínu Consumer Reports proto automobilka skončila mezi hodnocenými až na posledních příčkách. Přitom ještě před nedávnem vyhrávala.
Zdá se, že Teslu poškodila hlavně její posedlost přidáváním nových překvapení a zajímavých funkcí do vozů.
Zdá se, že Teslu poškodila hlavně její posedlost přidáváním nových překvapení a zajímavých funkcí do vozů. | Foto: Tesla

Luxusní elektromobil Tesla Model S je nejlepším autem, které si můžete koupit. Tak vyznělo v roce 2014 hodnocení amerického magazínu Consumer Reports, který pravidelně zveřejňuje žebříčky spolehlivosti. Model S před dvěma lety dostal 99 bodů ze 100. Elon Musk se mohl radovat, protože průzkumy tohoto magazínu jsou v USA brány velmi vážně.

Letos má ale naopak problém. V ročním průzkumu spolehlivosti (Annual Auto Reliability Survey) se jeho značka umístila až na 25. místě z 29. Sice to není úplný chvost, ale pro Teslu jde o velmi nepříjemný propad.

Vyzkoušeli jsme nejrychlejší elektromobil na světě. Stačí sešlápnout plyn a vystřelí vás dopředu jako katapult. A díky obrovskému dojezdu přes 400 kilometrů jde konečně o použitelné auto.
6:21
Vyzkoušeli jsme nejrychlejší elektromobil na světě. Stačí sešlápnout plyn a vystřelí vás dopředu jako katapult. A díky obrovskému dojezdu přes 400 kilometrů jde konečně o použitelné auto. | Video: Jan Markovič

Za špatné hodnocení může především nový crossover Model X, který je tak nabitý technologiemi, že u něj hrozí šance na poruchy. Což se také děje. Zásadní problém znamenají takzvané „falcon-wing doors,“ tedy elektricky ovládané zadní dveře, které se vyklápí směrem vzhůru. Zároveň dokáží pomocí senzorů poznat nebezpečí střetu s jiným vozem nebo stropem a podle toho přizpůsobit svůj úhel otevírání.

Právě u této novinky, která je poznávacím znamením Modelu X a přirozeně láká hodně zájemců, se vyskytla v průzkumu řada potíží s jejich ovládáním. Consumer Reports hovoří také o zatékání vody do vozu a hlásí i chyby zábavního systému známého díky obrovské na výšku postavené obrazovce nebo klimatizace.

„Tesla se zavázala, že bude vyrábět nejspolehlivější auta na světě. Množství problémů, které jsme u Modelu X zaznamenali, za posledních dvanáct měsíců kleslo o 92 procent. To prokazuje naši schopnost rychle reagovat na chyby a přicházet s vylepšeními,“ stojí v prohlášení, které v reakci na nevalný výsledek v průzkumu automobilka zaslala americkým médiím.

„Zdá se, že Teslu poškodila hlavně její posedlost přidáváním nových překvapení a zajímavých funkcí do vozů. Všechna ta technologie, výbava, elektricky ovládané systémy a komplikované mechanismy otevírání dveří jsou živnou půdou pro potíže,“ okomentoval pro americkou televizní stanici CNBC Jake Fisher, šéf testovacího oddělení automobilů magazínu Consumer Reports.

Mezitím se na na serveru YouTube množí videa majitelů Modelu X, kteří si stěžují na potíže s chováním výklopných dveří i na časté návštěvy servisů kvůli dalším potížím. Některým vadí i horší kvalita zpracování vozu, který svou cenou patří do kategorie top luxusních aut.

Zatímco Model X má problémy, sedan Model S má naopak stále dobré hodnocení, což je dáno i tím, že ho Tesla vyrábí už čtyři roky.

 

Právě se děje

Další zprávy