Prostor za hubičku i pořádný balík. Vyplatí se opravdu místo SUV koupit kombík?

Jan Matoušek Jan Matoušek
20. 6. 2024 6:02
SUV postupně z trhu vytlačila klasické velkoprostorové vozy a průběžně ubírají prodejní čísla také kombíkům. Přitom často v otázce praktičnosti nepřinášejí oproti nim nic moc navíc, v některých případech jsou dokonce menší a za o něco vyšší cenu. Proto nás zajímalo, jestli se SUV oproti kombi v otázce praktičnosti vyplatí. A rozhodli jsme se to zjistit podle toho, kolik stojí litr jejich kufru.
Foto: Jan Matoušek

Hned na úvod je potřeba zdůraznit, že jsme se rozhodli porovnávat cenu za litr kufru u velikostně srovnatelných SUV a kombi. Jako příklad dejme Hyundai Tucson a Hyundai i30. Zároveň jsme volili pokud možno srovnatelné nebo úplně stejné motorizace, ideálně v podobné výbavě. Auta jsme se snažili vybírat z těch nejprodávanějších na českém trhu.

Cílem je ilustrovat cenu prostoru jednotlivých modelů a samozřejmě si uvědomujeme, že obě kategorie aut mají i jiné výhody než jen objem kufru. U SUV je to třeba pohodlnější nastupování díky vyšší světlé výšce, u kombi zase mnohdy lepší aerodynamika a nižší spotřeba díky nižší stavbě karoserie.

 

Právě se děje

Další zprávy