Kde se nejvíc bourá pod vlivem alkoholu? Podívejte se na nejrizikovější místa

Martin Přibyl Martin Přibyl
1. 1. 2019 7:03
Česká asociace pojišťoven aktualizovala svoji alkoholovou mapu. Na základě dat od Police ČR v ní zobrazuje, jaký podíl dopravních nehod má v daném okrese na svědomí alkohol. Kde byste si po včerejší noci měli dát největší pozor? Podívejte se do přehledu, v němž přinášíme i další informace k alkoholu za volantem.
Foto: BESIP

Desítka je pryč za dvě a čtvrt hodiny

Průměrná rychlost odbourávání alkoholu je asi 0,15 promile za hodinu, může ji ale ovlivňovat řada faktorů včetně psychického rozpoložení. Množství alkoholu v krvi také závisí na hmotnosti, po jednom pivu tedy nadýchá více šedesátikilová žena než 85kg muž. Orientační doby, po jakých z krve u muže nebo ženy zmizí typické alkoholické nápoje, najdete v tabulce (klikněte pro zvětšení). 

Pokud si chcete být jistí, doporučujeme pořídit alkoholtester. Pomoci mohou i klasické jednorázové trubičky, které koupíte za pár stovek na benzince nebo v lékárně. Ty však jen určí přítomnost alkoholu v krvi. Na trhu je pak řada elektronických alkoholtesterů, které ukazují i promile. Ne všechny jsou ale přesné, z testu švýcarského autoklubu TCS vyšel nejlépe typ Ace AF-33, který v Česku pořídíte asi za 2800 Kč. Pozornost se v tomto případě vyplatí věnovat průběžné kalibraci testeru.

Při použití zakoupeného alkoholtesteru nespoléhejte na policejní dvoudesetinovou toleranci z předchozího snímku, nemusí měřit tak přesně jako jeho schválený policejní kolega. Lepší je sednout za volant až ve chvíli, kdy si doma dýchnete nulu.

 

Právě se děje

Další zprávy