Každý třetí majitel převáží psa v autě špatně. Hrozit mu může pokuta až 200 000 korun

Martin Přibyl Martin Přibyl
21. 3. 2019 16:10
Z nedávného průzkumu automobilky Ford vyplynulo, že 32 procent řidičů, kteří vozí v autě psa, ho nepoutá. Třetina podobných hříšníků jako důvod uvádí, že se to zvířeti nelíbí, další třetina to na krátkých cestách nepovažuje za nutné a 14 procent jich nemá v autě místo na přepravku, do níž by psa umístili. Nepřipoutanému nebo špatně zajištěnému zvířeti hrozí při nehodě těžké zranění, samo může vážně zranit, nebo dokonce zabít posádku auta. Policie může v takovém případě potrestat řidiče i dvoutisícovou pokutou. A to nemluvíme o tom, že si řidič v takovém případě zahrává i s předpisy týkajícími se týrání zvířat, kde jsou postihy násobně vyšší. Podívejte se do přehledu.
Foto: iStock

Malé zvíře patří do boxu

Zákon nikterak nepředepisuje způsob, jakým by mělo být zvíře v autě zajištěno. Odborníci proto radí rozlišovat podle jeho velikosti. Nejsnazší to mají majitelé malých psů nebo koček. K jejich převozu totiž bohatě stačí klasický plastový box, který můžete umístit do kufru, po připoutání na sedadla nebo na podlahu auta. Samozřejmě tak, aby byl zajištěn proti pohybu, jinak hrozí zvířeti uvnitř nebezpečí, a přepravka navíc rachotí.

Uvnitř přepravky by zvíře mělo mít dost prostoru k tomu, aby si mohlo lehnout. Existují i nylonové přepravky, u nich ale hrozí to, že se z nich pes může prokousat ven. Na výběr jsou i hliníkové boxy, s těmi se však špatně manipuluje.

Cestu v přepravním boxu bohužel řada psů nezvládne jen tak. Důležité je, aby si na podobný převoz zvykli. Zprvu je tak dobré, aby v autě se psem jel vzadu ještě jeden pasažér, který může zvíře uklidňovat.

Plastové nebo nylonové přepravky vyjdou na několik set korun.

 

Právě se děje

Další zprávy