Každý třetí majitel převáží psa v autě špatně. Hrozit mu může pokuta až 200 000 korun

Martin Přibyl Martin Přibyl
21. 3. 2019 16:10
Z nedávného průzkumu automobilky Ford vyplynulo, že 32 procent řidičů, kteří vozí v autě psa, ho nepoutá. Třetina podobných hříšníků jako důvod uvádí, že se to zvířeti nelíbí, další třetina to na krátkých cestách nepovažuje za nutné a 14 procent jich nemá v autě místo na přepravku, do níž by psa umístili. Nepřipoutanému nebo špatně zajištěnému zvířeti hrozí při nehodě těžké zranění, samo může vážně zranit, nebo dokonce zabít posádku auta. Policie může v takovém případě potrestat řidiče i dvoutisícovou pokutou. A to nemluvíme o tom, že si řidič v takovém případě zahrává i s předpisy týkajícími se týrání zvířat, kde jsou postihy násobně vyšší. Podívejte se do přehledu.
Foto: iStock

Týrání zvířat při přepravě

Ano, na přepravu zvířat, a to i v případě pejskařů nebo chovatelů koček se vztahují rovněž ustanovení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Ten mimo jiné předepisuje, aby zvíře dostalo během jízdy najíst a napít, aby mu byl ve vhodných okamžicích poskytnut odpočinek a vůbec aby bylo k přepravě způsobilé. Pokud psa povezete v přepravce nebo kontejneru, je nutné, aby jeho podlaha nebyla kluzká, zabránila prosakování výkalů nebo aby z nich zvíře nemohlo uniknout. Pes v nich musí zaujmout přirozenou polohu a musí být zajištěno dostatečné proudění vzduchu. Přepravka také musí být v autě umístěna tak, aby se nemohla hýbat.

Pokuta za porušení zákona o týrání zvířat přitom není malá. Podle závažnosti pochybení může veterinární správa udělit pokutu až 200 tisíc korun, a v nejhorším možném případě se může jednat dokonce o trestný čin. Veterinární správa ale sama o sobě nemůže auta zastavovat, nejčastěji ji ke zvířeti přivolá hlídka policie, jíž se nezdá jeho stav. "Kontrola soukromé nekomerční přepravy domácích mazlíčků probíhá jen zřídka," říká zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.

Jak tedy psa převážet správně? Podívejte se dál.

 

Právě se děje

Další zprávy