Každý třetí majitel převáží psa v autě špatně. Hrozit mu může pokuta až 200 000 korun

Martin Přibyl Martin Přibyl
21. 3. 2019 16:10
Z nedávného průzkumu automobilky Ford vyplynulo, že 32 procent řidičů, kteří vozí v autě psa, ho nepoutá. Třetina podobných hříšníků jako důvod uvádí, že se to zvířeti nelíbí, další třetina to na krátkých cestách nepovažuje za nutné a 14 procent jich nemá v autě místo na přepravku, do níž by psa umístili. Nepřipoutanému nebo špatně zajištěnému zvířeti hrozí při nehodě těžké zranění, samo může vážně zranit, nebo dokonce zabít posádku auta. Policie může v takovém případě potrestat řidiče i dvoutisícovou pokutou. A to nemluvíme o tom, že si řidič v takovém případě zahrává i s předpisy týkajícími se týrání zvířat, kde jsou postihy násobně vyšší. Podívejte se do přehledu.
Foto: iStock

Velkému psu bude nejlépe v kufru

Ne všichni psi se pochopitelně mohou vejít do kabiny vozu nebo přepravního boxu. V takovém případě musí skončit v kufru. Zavazadlový prostor je ovšem nutné oddělit od zbytku auta dělicí mříží, sítě nejsou moc vhodné. V ideálním případě se mříž rozepře mezi podlahou a stropem vozu.

I kufr se pochopitelně vyplatí vybavit uvnitř nepromokavou dekou nebo celtou. V rámci automobilového příslušenství se dají koupit i speciální deky, které můžete přetáhnout přes plastovou hranu nárazníku, aby vám pes svými drápy při vystupování nepoškrábal lak.

Nejdražší, ale také nejbezpečnější možností jsou hliníkové klece, které se dají do kufru nainstalovat. Jejich demontáž bohužel není zcela operativní, proto se vyplatí lidem, kteří psy převážejí často, například profesionálním chovatelům. Ne každá klec se také vejde do každého auta. Ta pro největší plemena má rozměry 91 x 104 x 69 centimetrů. V případě oblíbené třídy kombi nižší střední třídy se taková klec vejde dle rozměrů naměřených webem Vybermiauto.cz třeba do Fordu Focus kombi nebo Seatu Leon ST.

Boxy se však dají vyrobit i na míru. Cena klecí standardních velikostí se pohybuje v řadu několika tisíců korun, nástupní rampy stojí podobné peníze, ochranu nárazníku koupíte neoriginální za pár stovek.

 

Právě se děje

Další zprávy