Každý třetí majitel převáží psa v autě špatně. Hrozit mu může pokuta až 200 000 korun

Martin Přibyl Martin Přibyl
21. 3. 2019 16:10
Z nedávného průzkumu automobilky Ford vyplynulo, že 32 procent řidičů, kteří vozí v autě psa, ho nepoutá. Třetina podobných hříšníků jako důvod uvádí, že se to zvířeti nelíbí, další třetina to na krátkých cestách nepovažuje za nutné a 14 procent jich nemá v autě místo na přepravku, do níž by psa umístili. Nepřipoutanému nebo špatně zajištěnému zvířeti hrozí při nehodě těžké zranění, samo může vážně zranit, nebo dokonce zabít posádku auta. Policie může v takovém případě potrestat řidiče i dvoutisícovou pokutou. A to nemluvíme o tom, že si řidič v takovém případě zahrává i s předpisy týkajícími se týrání zvířat, kde jsou postihy násobně vyšší. Podívejte se do přehledu.
Foto: Škoda Auto

I pes může být připoutaný

Středně velké, ale i menší psy lze převážet i na zadních sedadlech. Rozhodně ale ne na volno. Psa je nutné ve speciálním postroji připoutat k bezpečnostnímu pásu. Postroje mají i očko pro karabinu, takže je můžete použít i místo obojku při venčení. Běžný vycházkový postroj se k upoutání psa nehodí, protože není dostatečně pevný.

Existují dva typy: jeden se připíná na karabinu a pak do zámku klasického pásu, kam nemusí pasovat, druhý se pak obepne kolem bezpečnostního pásu vozu. Při nákupu po internetu, kde nemůžete vyzkoušet, jestli vám v autě funguje, je tedy výhodnější volit druhý typ.

Autu i psu může prospět deka, kterou zakryjete zadní sedadla. Automobilky dokonce v rámci originálního příslušenství nabízejí speciální ochranné potahy, které se dají upevnit za opěrky hlavy tak, aby ze sedadel nesklouzly. Často jsou vyrobeny z voděodolné látky a mohou mít protiskluzovou úpravu, aby se chlupáči cestovalo dostatečně pohodlně.

Značkové popruhy se prodávají i v rámci značkového příslušenství. Třeba Škoda za něj v e-shopu chce od 1900 do 2400 korun, záleží totiž na velikosti. Neoriginální postroje s certifikací TÜV vyjdou na internetu na devět až třináct set, opět podle velikosti psa. Jednodušší ochranný potah sedadel koupíte za sedm stovek, kvalitní, který kryje i výplně dveří, vyjde na 2700.

 

Právě se děje

Další zprávy