"Jednou můžeme vyrábět auta v Rusku." S Putinem chtěl Elon Musk jednat na Clubhousu

Martin Přibyl Martin Přibyl
21. 5. 2021 13:50
Šéf Tesly Elon Musk prohlásil, že jeho firma je blízko k otevření zastoupení v Rusku. Elektromobily by zde však nemusela jen prodávat, ale i vyrábět. Firma podle něj hledá další lokality pro své závody.
Elon Musk, ilustrační snímek.
Elon Musk, ilustrační snímek. | Foto: ČTK/AP/Jae C. Hong

Tesla již má fungující výrobní závody v USA a Číně, staví navíc další továrnu v texaském Austinu a evropskou fabriku buduje u Berlína. Stejně jako v Texasu by i v Německu firma chtěla vyrábět ještě letos. Výstavbu u Berlína, kde budou vznikat Modely 3 a Y a bateriové články, však komplikují úřední povolení nutná k dokončení stavby. 

Musk se ale dívá dál. "Myslím, že jsme blízko tomu, abychom vstoupili na ruský trh, a myslím, že to bude skvělé. Časem budeme mít továrny v dalších částech světa a jednou možná i v Rusku," prohlásil přes videomost na konferenci v Moskvě. Ta měla být podle Bloombergu součástí snahy Kremlu o obnovu vzdělávací organizace Znanije z dob Sovětského svazu.

"V Rusku je mnoho talentu a energie," prohlásil Musk. "Doufám, že ta energie vytrvá i budoucna a vyzývám všechny, aby ji využili k tomu, aby budoucnost byla lepší než minulost. Měli byste být optimisté," doplnil.

Elon Musk volá po lepším dialogu mezi Washingtonem a Moskvou. Na zmíněné konferenci se objevil tři měsíce poté, co vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina k jednání prostřednictvím sociální sítě Clubhouse.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že doufá, že k vzájemnému rozhovoru dojde, žádné přípravy setkání ale prý neprobíhají. Když totiž ruská prezidentská kancelář na Muskovu únorovou nabídku reagovala s žádostí o další podrobnosti, šéf Tesly již neodpověděl.

 

Právě se děje

Další zprávy