Jak poznat falešný inzerát na auto? Je to jednoduché, přesto se důvěřivci nepoučí

Eva Srpová Eva Srpová
30. 1. 2019 6:02
Každý rok se v Česku registruje v průměru 150 tisíc ojetých aut. Podle statistik Svazu dovozců automobilů to vloni bylo 177 tisíc, od roku 2014 tak prodeje stabilně rostou. Lidé nakupují vozy buď v autobazarech, najímají si firmy, které jim koupi auta zprostředkují, anebo se spoléhají na soukromou inzerci. V tak ohromném počtu inzerátů se občas najdou i podvodníci, kteří se snaží nekalým způsobem vylákat z důvěřivých zájemců peníze. Poradíme, jak je poznat.
Foto: iStock

Podezřele nízká cena

Jak tedy takový inzerát poznat? V prvé řadě už podle podezřele nízké ceny. Obvykle je nižší ne o pár tisíc, než je průměrná aktuální cena na trhu u auta obdobného stáří a stavu, ale i o desítky až stovky tisíc pod cenou.

Prodávající ji vysvětluje tím, že na prodej velmi spěchá a nezapomene připojit srdceryvný příběh proč. Například protože se stěhuje do zahraničí, případně pracoval v jiné zemi a nyní se vrací zpět do vlasti.

Tyto inzeráty jsou často psané lámanou češtinou, jako by je někdo přeložil v automatickém překladači na internetu. Prodávající ji vysvětluje tím, že je cizinec.

 

Právě se děje

Další zprávy