SUV, která měnila historii. Porsche před 20 lety ukázalo Cayenne a spustilo lavinu

Jan Matoušek Jan Matoušek
4. 8. 2022 6:02
Letos uplynulo už dvacet let od chvíle, kdy Porsche poprvé představilo SUV Cayenne. Auto, které výrazně ovlivnilo celou třídu sportovně-užitkových vozidel a pomohlo zachránit německého výrobce od bankrotu. Dnes jsou SUV nejpopulárnější kategorií aut nejen v Evropě a nabízí je téměř každý - včetně Lamborghini a brzy i Ferrari. Spolu s Cayennem jsme vybrali 10 dalších důležitých SUV historie.
Foto: Land Rover

Range Rover Evoque

Prémiové automobilky se mezi kompaktní SUV vydaly už před rokem 2011, kdy Land Rover poprvé ukázal Range Rover Evoque. Jenže až s třídveřovým britským modelem se z podobného typu auta stala skutečná módní záležitost, která se kupuje už nejen z praktických důvodů. Z řady Evoque se rychle stal prodejní bestseller Land Roveru, a to i kvůli výraznému, ovšem líbivému designu. Ostatně když Britové ukázali před necelými čtyřmi lety druhou generaci, právě vnější vzhled se měnil víceméně jen evolučně.

Třídveřový model rychle doplnilo pětidveřové provedení a čtyři roky po premiéře i nejextravagantnější ze všech karosářských verzí: kabriolet. Land Rover byl tak po Nissanu a jeho Muranu CrossCabriolet v krátké době druhým výrobcem, který se snažil zkřížit dvě zdánlivě nezkřižitelné karoserie. Ostatně povedlo se to BMW s SUV a kupé, mohlo to vyjít i s SUV a kabrioletem. Jenže nevyšlo a ve druhé generaci se podobný model už neobjevil. Stejně jako verze s třemi dveřmi, jediná dostupná varianta tak má dva páry bočních dveří.

 

Právě se děje

Další zprávy