SUV, která měnila historii. Porsche před 20 lety ukázalo Cayenne a spustilo lavinu

Jan Matoušek Jan Matoušek
4. 8. 2022 6:02
Letos uplynulo už dvacet let od chvíle, kdy Porsche poprvé představilo SUV Cayenne. Auto, které výrazně ovlivnilo celou třídu sportovně-užitkových vozidel a pomohlo zachránit německého výrobce od bankrotu. Dnes jsou SUV nejpopulárnější kategorií aut nejen v Evropě a nabízí je téměř každý - včetně Lamborghini a brzy i Ferrari. Spolu s Cayennem jsme vybrali 10 dalších důležitých SUV historie.
Foto: BMW

BMW X6

Vypadalo to na první pohled jako nepochopitelný tah. BMW vzalo veleúspěšnou X5, sebralo jí splývavou zadní částí praktičnost a naopak zvedlo její cenu. Výsledkem bylo SUV-kupé, které mělo běžné SUV posunout zase o kousek dál a dodat mu snad cosi ze sportovního puncu. Co se mohlo zdát jako nepochopitelný tah, se nakonec ukázalo být ekonomicky velmi pragmatickým rozhodnutím. Z BMW X6 se stal prodejní hit, a to i přes počáteční silnou kritiku z mnoha stran. Vždyť třeba až do roku 2011 byla X6 striktně čtyřmístná.

Nebylo to přitom BMW, které s křížencem dvou zdánlivě nesouvisejících karoserií přišlo jako první. Už v roce 2006 uvedl podobně koncipovaný model Actyon jihokorejský SsangYong. Ten měl ale sotva odpovídající image jako BMW, navíc jeho auto vypadalo, mírně řečeno, podivně. A tak se průkopníkem křížení SUV a kupé stalo až BMW X6. Dnes je na trhu už třetí generace tohoto modelu a přímou konkurenci nabízí Mercedes-Benz i Audi, obdobný koncept jen v levnějším hávu nabízí například Renault v podobě modelu Arkana.

 

Právě se děje

Další zprávy