Corolla, MX-5, Land Cruiser. Podívejte se na nejslavnější japonská auta historie

Jan Matoušek Jan Matoušek
8. 8. 2020 6:32
V roce 1917 vyrobilo Mitsubishi Model A, první sériové auto s japonským pasem. Od té doby tamní automobilky vyprodukovaly velké množství modelů, které si zaslouží označení ikonický či nejslavnější. Vybrat z nich jen zlomek byl tedy poměrně složitý úkol. Nicméně jsme se o to pokusili, a v galerii tak najdete dvanáct nejkultovnějších japonských aut i s vysvětlením, proč právě ono do výběru patří.
Foto: Lexus

Lexus LS 400

Dvě auta symbolizují japonské luxusní auto. Jedním z nich je Toyota Century, kterou využívá třeba i císařská rodina, druhým Lexus LS 400. První vůz prémiové odnože Toyoty, který přijel v roce 1989. Jeho představení předcházelo šest let vývoje a vybrušování jednotlivých prvků k naprosté dokonalosti. Ostatně precizností jsou Japonci zkrátka pověstní.

První LS, tehdy ještě s benzinovým osmiválcem (prvním v historii Toyoty), nikoliv hybridem, jako je to typické pro současnou generaci, nabídlo luxus překonávající i tehdejší etalony mezi limuzínami - například Mercedes-Benz třídy S. Lexus LS, v Japonsku známý jako Toyota Celsior, nabídl celou řadu světových konstrukčních prvenství. Mezi nimi třeba elektronikou kontrolované vzduchové odpružení, které třída S nabídla až zhruba o dekádu později, nebo výškově i podélně nastavitelný volant s airbagem.

K tomu všemu nasadil Lexus na americkém trhu agresivní cenovou politiku, konkurence tak stála o tisíce dolarů více. Nechyběla rovněž řada prémiových příplatkových prvků včetně audia Nakamichi nebo vestavěného mobilního telefonu. Jen za vývoj auta utratila Toyota zhruba miliardu dolarů a postavila 450 prototypů.

Vysoká investice se ale vyplatila. I přes nízký věk se Lexus stal rychle etablovanou prémiovou automobilkou, jejíž portfolio se postupně výrazně rozšířilo a dostalo se i do Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy