Corolla, MX-5, Land Cruiser. Podívejte se na nejslavnější japonská auta historie

Jan Matoušek Jan Matoušek
8. 8. 2020 6:32
V roce 1917 vyrobilo Mitsubishi Model A, první sériové auto s japonským pasem. Od té doby tamní automobilky vyprodukovaly velké množství modelů, které si zaslouží označení ikonický či nejslavnější. Vybrat z nich jen zlomek byl tedy poměrně složitý úkol. Nicméně jsme se o to pokusili, a v galerii tak najdete dvanáct nejkultovnějších japonských aut i s vysvětlením, proč právě ono do výběru patří.
Foto: Výrobci

Honda Civic

Vykopnout článek o nejikoničtějších japonských autech asi nemůžeme jinak než dvěma oblíbenými kompaktními modely. Honda Civic se poprvé představila v roce 1972 a jednalo se o velký prodejní úspěch. Ač kompaktních rozměrů, bylo auto uvnitř prostorné a také dostatečně úsporné. Šlo také o první populární auto od Hondy mimo segment japonských kei cars. První generace, známá také z československého seriálu Nemocnice na kraji města, tak započala dlouhou etapu kompaktních modelů s písmenem H ve znaku. Aktuálně je v nabídce již desátá generace.

Foto: Toyota

Toyota Corolla

Druhým, ještě úspěšnějším jménem kompaktního automobilu je Toyota Corolla, která je rovněž nositelem titulu celosvětově nejprodávanějšího automobilového jména v historii. Její první generace přijela v listopadu 1966, skutečně kultovní jméno mezi automobilovými nadšenci si následně vydobyla pátá generace ve sportovním provedení AE86 - šlo o poslední Corollu, která se prodávala i s pohonem zadních kol, přestože standardní verze již byla předokolkou. Aktuálně je v prodeji dvanáctá generace Corolly. Na přelomu tisíciletí bylo jméno Corolla také velmi úspěšné v automobilových soutěžích.

 

Právě se děje

Další zprávy