Elektronika ruší řidiče. Vypněte ji, žádají úřady

Adam Fiala
22. 2. 2012 10:11
Bezpečnost za volantem si žádá vypnutí elektronických přístrojů
Foto: Ford

Jednoho dne by se auta mohla přeladit na provoz typický v letadlové dopravě. Při startu jsou cestující požádáni o vypnutí všech elektronických přístrojů. Americké úřady pro dopravu zvažují obdobný přístup pro automobilovou dopravu. Cílem by bylo zvýšit bezpečnost na silnicích. Rozmach přenosných zařízení totiž ohrožuje životy.

Elektronika způsobila 25 tisíc nehod

Zakážou se billboardy, ale řidiči si najdou jiný způsob, jak odpoutat pozornost od řízení. Prodeje tabletů typu iPad jdou po celém světě na horu, každá nová generace chytrých telefonů přináší další možnosti jak se věnovat obrazovce a ne světu kolem. Podle čísel z roku 2010 hrál rušivý element elektronických přístrojů svou roli ve 25 tisících automobilových nehod v USA.  Chystaná pravidla, která se zatím nesou v dobrovolném duchu, se zaměřují jak na integrované přístroje, tak přenosná zařízení.

Aplikace vypne telefon za volantem

Extrémním řešením by bylo vypnutí, zabudované zařízení by tak při jízdě blokovalo nevhodné funkce přístrojů. Podobnou vychytávku už umožňuje aplikace na mobilní telefony.

Jiné body směrnice poukazují na snížení počtu tlačítek k ovládání přístroje, minimalizace vizuálních podnětů, omezení textového sdělení na třicet písmen, ovladatelnost jednou rukou či dvou vteřinový limit pro spuštění očí z vozovky.

Jako první se Národní bezpečnostní úřad pro silniční dopravu chce soustředit na vestavěné přístroje, později by se přešlo k smartphonům a podobným přístrojům. Z projektu by byly vyřazeny výstražné systémy.

 

Právě se děje

Další zprávy