Nokia dodává na trh nejvíce smartphonů

Adam Pešek
14. 2. 2012 0:31
Nokia koncem roku 2011 kralovala počtům vyexpedovaných chytrých telefonů. Udržení této pozice i v roce 2012 však bude jen velmi obtížné
Foto: CNET.COM

Koncem roku 2011 nejvíce smartphonů na světový trh dodávala Nokia a podle údajů společnosti IDC okupovala celých šestadvacet procent trhu. Udržení tohoto trendu, způsobeného příchodem modelových řad Lumia a Asha, bude ale z dlouhodobého hlediska obtížné.

Velkolepý nástup Nokií s operačním systémem Windows Phone by totiž mohl zchladit Samsung, jenž v počtu vyexpedovaných smartphonů zaostával o pouhá čtyři procenta. Jeho arzenál je navíc podstatně širší a letos jej výrazně posílí napjatě očekávaný Samsung Galaxy S III.

Nokia sice bude kontrovat Nokií Lumií 900, ovšem je otázka, zda zájem neopadne relativně krátce po jejím uvedení na trh. Finský výrobce se může opřít alespoň o asijský a jihoamerický trh, kde slaví úspěch levné smartphony se Symbianem.

Za oběma značkami pak výrazněji zaostává Apple s iPhonem 4S, jehož podíl na počtu telefonů poslaných do oběhu dělá 8,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy