Od prvního září opět zpřísní emisní normy. Škodliviny se budou kontrolovat i u ojetin

Martin Přibyl Martin Přibyl
29. 8. 2019 6:02
Stejně jako vloni představuje i letošní první září datum, kdy se musí automobilky připravit na nové emisní normy. Změna tentokrát není tak výrazná jako před dvanácti měsíci, kdy byl povinně zaveden nový měřicí cyklus, i tak se ale některé značky s přeměřením svých modelů potýkají a u některých se dočkáme výpadků v nabídce. Kromě toho bude zavedeno měření i již provozovaných "ojetých" aut. Podívejte se, co se na nás chystá.
Foto: Shutterstock

Změny nekončí a ovlivní i kupující

Ani ve chvíli, kdy budou mít za sebou podzimní zpřísnění emisních norem, nebudou mít automobilky klid. "Nařízení týkající se omezení emisí jsou pravidelně upravována a měněna," cituje německý magazín Automobilwoche vyjádření automobilky Audi. Podle Gerstmayra z TÜV Süd se dají očekávat ještě minimálně dvě úpravy emisních norem. Postupně dojde ke snížení dovolených odchylek od emisí škodlivin naměřených v laboratoři a v provozu, zavedena bude rovněž "krabička", která bude v průběhu života auta monitorovat jeho spotřebu. Povinná bude od prvního ledna 2020 pro všechny nové modely, o rok později pro všechny nově registrované vozy.

Pro koupi, dostupnost a cenu vybraného auta ale nemusí být rozhodující měřicí procesy nebo tzv. Euro normy, které upravují množství vypouštěných škodlivin. Již od prvního ledna příštího roku přijdou na řadu i přísná nařízení o omezení emisí oxidu uhličitého. Automobilky budou muset u 95 procent prodaných aut splnit průměrně limit CO2 95 gramů na kilometr.

Zákazníky tak budou o koupi správných vozidel (elektromobilů, hybridů) chtít přesvědčit i svou cenovou politikou. "Pokud chcete koupit auto za stávajících podmínek, neváhejte a objednávejte," řekl Aktuálně.cz nejmenovaný prodejce. Příští rok mohou méně ekologické modely výrazně podražit nebo z nabídky zmizí zcela.

 

Právě se děje

Další zprávy