Od prvního září opět zpřísní emisní normy. Škodliviny se budou kontrolovat i u ojetin

Martin Přibyl Martin Přibyl
29. 8. 2019 6:02
Stejně jako vloni představuje i letošní první září datum, kdy se musí automobilky připravit na nové emisní normy. Změna tentokrát není tak výrazná jako před dvanácti měsíci, kdy byl povinně zaveden nový měřicí cyklus, i tak se ale některé značky s přeměřením svých modelů potýkají a u některých se dočkáme výpadků v nabídce. Kromě toho bude zavedeno měření i již provozovaných "ojetých" aut. Podívejte se, co se na nás chystá.
Foto: Reuters

Problémy u koncernu Volkswagen

Stejně jako vloni pocítí nástup nových norem nejvíce koncern Volkswagen. Situace by ale neměla být tak extrémní, minulý rok na podzim chyběly v nabídce celé modely nebo řada nejoblíbenějších motorových variant u klíčových modelů, jako je kompaktní VW Golf.

"V tuto chvíli je na nové emisní předpisy připraveno 80 % variant pohonných ústrojí," říká mluvčí českého zastoupení značky VW David Valenta. Dočasný problém očekává u pěti procent nabídky, omezení ale mají trvat jen několik týdnů, a nemá tedy dojít například k situaci, že by vůbec nebylo dostupné oblíbené SUV Tiguan nebo motor 2.0 TDI.

Podobnou 80procentní připravenost hlásí i Audi, Seat očekává u některých typů prodloužení dodací lhůty v řádů týdnů.

Podrobnější informace máme pro užitkové modely VW. Vozy VW Caddy budou s benzinovými motory TSI dostupné od října, to samé platí o pick-upu Amarok s manuální převodovkou, zpoždění u velké dodávky Crafter může dosáhnout jednoho měsíce, v případě samostatných podvozků se očekává výpadek dokonce až do konce roku. Oblíbený Transporter/Multivan prochází faceliftem, nové modely lze zatím jen předobjednávat.

 

Právě se děje

Další zprávy