Čtyřkolky, které upadly v zapomnění: Znáte SUV od Tatry nebo pick-up Subaru?

Jan Markovič Jan Markovič
15. 6. 2018 6:00
Dnes se vozy kategorie SUV těší velké oblibě. V minulosti se ale automobilky mnohokrát pokusily postavit crossover, off-road nebo SUV, ale jejich projekty nakonec skončily v propadlišti dějin. Připomeňte si zajímavá auta, o kterých se dnes už nemluví.

Alfa Romeo Matta

Alfa Romeo a off-road? Kdepak, to nejde dohromady. Alespoň ne z dnešního pohledu na stylovou italskou značku. Jenže ne vždy tomu bylo tak. Terénní Alfa Romeo vznikla v roce 1952, když italská armáda hledala schopné průzkumné vozidlo a chtěla samozřejmě využít domácí produkci. Výběrové řízení ministerstva obrany vyhrál model, který nesl nepříliš poetické jméno Alfa Romeo 1900 M. Jenže lidová tvořivost na sebe nenechala dlouho čekat a vojáci svou Alfičku překřtili na Matta, což v italštině znamená "šílená".

Terénní schopnosti Matty vycházely z bytelného zpracování. Žebřinový rám doplňovalo nezávislé přední zavěšení s dvojitými lichoběžníky (nesouměrně velkými), vzadu byla samozřejmě příčka. Díky lehkosti vozu stačily spolehlivé bubnové brzdy. Auto zvládlo projet brod hluboký 70 centimetrů a 120procentní stoupání (sklon 50 stupňů). S ním pomohla kromě pohonu všech kol také čtyřstupňová převodovka s redukcí.

Přes své schopnosti i nadšení, které vyvolala, nevedla Matta příliš dlouhý život. Ve výrobě totiž vydržela jen do roku 1954, tedy pouhé dva roky. Vzniklo prý okolo 2200 kusů, které je sice těžké potkat, ale když už na ně narazíte, většinou fungují velmi dobře. Bytelná technika totiž vydržela i kruté zacházení armády nebo náročných farmářů.

 

Právě se děje

Další zprávy