Čtyřkolky, které upadly v zapomnění: Znáte SUV od Tatry nebo pick-up Subaru?

Jan Markovič Jan Markovič
15. 6. 2018 6:00
Dnes se vozy kategorie SUV těší velké oblibě. V minulosti se ale automobilky mnohokrát pokusily postavit crossover, off-road nebo SUV, ale jejich projekty nakonec skončily v propadlišti dějin. Připomeňte si zajímavá auta, o kterých se dnes už nemluví.
Foto: Výrobci, archiv

International Harvester Scout

Padesátá léta byla poválečná doba, ve které se ještě vůbec neuvažovalo o autech s pohonem všech kol navržených pro širokou veřejnost. O tom jsme na stránkách retra psali už nesčetněkrát. Kategorii 4×4 vévodil Jeep nebo Land Rover a k luxusnímu Range Roveru ještě zbývalo hodně času. Začaly se ale objevovat nápady na auto s pohonem všech kol pro všechny. Jednou z firem, a popravdě nebyla jediná, byla i obří americká korporace International Harvester.

Auto mělo opravdu jednoduchý design. Nejen kvůli zlevnění výroby, ale i faktu, že tak má řidič nejlepší přehled o karoserii a vyhne se nechtěným odřeninám. Příď třídveřového vozu (první model s označením 80) tak trochu připomínala ruský žigulík. Dvě kulatá světla po stranách, maska chladiče, logo uprostřed a nic víc. Vozy se prodávaly jako otevřený pick-up, s odnímatelnou střechou a také s kompletním zakrytím korby. Boční posuvná okna byla odnímatelná a čelní okno sklopitelné podobně jako u terénních Jeepů.

Dnes Scout nepatří mezi významné veterány, a tak ho běžně najdeme v rukách fanoušků jezdění v terénu. Vozů je hodně, i když některé z nich potkal rezavý hrob.

 

Právě se děje

Další zprávy