Češi chtějí auta do půl milionu. Jaké ale vybrat? Deset tipů od redakce Aktuálně.cz

Martin Přibyl Martin Přibyl
7. 4. 2021 6:03
Podle průzkumu poradenské společnosti EY se Češi při výběru auta rozhodují především podle ceny. A pokud při rozhodování hraje prim údaj, kolik stojí, psychologickou hranicí jsou auta do půl milionu korun. Těch ale ubývá, jak upozorňuje společnost Arval a redakce Aktuálně.cz sledováním cen nových vozů potvrzuje. Jaké tedy vybrat? Sestavili jsme deset tipů na auta do půl milionu korun.
Foto: Jiří Kaloč

9. Seat Arona na zemní plyn

Pokud je hned po ceně na druhém místě ekologický provoz auta, nemůžete si do půl milionu moc vyskakovat. Plug-in hybridy a elektromobily jsou po ukončení prodeje elektrického Citigo nedosažitelné. Pořádný hybrid nabízí do limitu jen Renault v Cliu, Toyota v Yarisu a Honda v Jazzu, ve všech případech se ale jedná o základní verze s chudou výbavou.

A tak je nejlepší variantou zvolit pohon na zemní plyn CNG. Ten má velice nízké emise škodlivin, jako jsou oxidy dusíku, a v porovnání s konvenčním spalovacím motorem vyprodukuje i o poznání méně oxidu uhličitého. Výběr ani zde ale není nikterak široký: Škoda Kamiq na plyn je draží než 500 000 korun a Scala uvedenou hranici podleze jen s odřenýma ušima. Koncernoví kolegové ze Seatu naštěstí nabízejí poslední skladové kusy hatchbacku Ibiza a crossoveru Arona.

Právě druhý jmenovaný by byl naším tipem: s 66kW motorem 1.0 TGI ve výbavě Xcellence (litá kola, automatická klimatizace, bezklíčový vstup, parkovací senzory…) se dá koupit u dealerů za 420 000 korun s využitím značkového financování. 

 

Právě se děje

Další zprávy