Elektrická budoucnost pod lupou: Kdo nebude nabíjet, v automobilovém světě nepřežije

Jan Matoušek Jan Matoušek
19. 8. 2019 6:02
Flotilové emise automobilek budou muset v nejbližší době klesnout na úroveň 95 g CO2 na ujetý kilometr. Pokud se tak nestane, bude to výrobce stát nemalé peníze. Proto se budou v nabídkách čím dal častěji objevovat hybridy, plug-in hybridy a především čisté elektromobily. Jak se totiž shoduje většina výrobců, budoucnost automobilismu je elektrická. Jaké plně elektrické novinky plánují jednotlivé automobilky? Podívejte se do galerie.
Foto: Citroën

Citroën

Současná nabídka - Citroën C-Zero, Citroën E-Méhari, Citroën E-Berlingo Multispace (do ČR se nedodávají)

Citroën už zkušenosti s elektromobily má, vždyť na některých evropských trzích stále ještě prodává model C-Zero, vzniklý ve spolupráci s Mitsubishi už v roce 2010. Postupně se k nim přidal i volnočasový crossover E-Méhari a osobní dodávka E-Berlingo Multispace.

Už v příštím roce by přitom podle britského magazínu Auto Express měla přijít nová generace kompaktního hatchbacku C4 i s elektrickým pohonem. Jeho zástavbu umožní použití platformy CMP z malých modelů Peugeot 208 nebo Opel Corsa. Nová C4 tak bude v tomto ohledu podobná Škodě Scala, která také jezdí na natažené platformě pro malá auta. Francouzský model se zároveň stane přímou konkurencí Volkswagenu ID.3.

Do roku 2025 pak mají mít všechny modely Citroënu, dle slov šéfky Lindy Jackson, kterou cituje indická televize NDTV, i elektrifikovanou variantu. To zahrnuje nejen hybridy, ale i plně elektrické verze.

Vedle osobních aut bude Citroën elektrifikovat i dodávky. V nejbližší době se tak do prodeje dostane inovovaný Jumper i s elektrickým pohonem a dojezdem 225 nebo 270 km. Příští rok se ukáže rovněž elektromobil na základech menší dodávky Jumpy i její osobní verze SpaceTourer, o další rok později dostanou elektrickou verzi i Berlingo a Berlingo Multispace.

 

Právě se děje

Další zprávy