Elektrická budoucnost pod lupou: Kdo nebude nabíjet, v automobilovém světě nepřežije

Jan Matoušek Jan Matoušek
19. 8. 2019 6:02
Flotilové emise automobilek budou muset v nejbližší době klesnout na úroveň 95 g CO2 na ujetý kilometr. Pokud se tak nestane, bude to výrobce stát nemalé peníze. Proto se budou v nabídkách čím dal častěji objevovat hybridy, plug-in hybridy a především čisté elektromobily. Jak se totiž shoduje většina výrobců, budoucnost automobilismu je elektrická. Jaké plně elektrické novinky plánují jednotlivé automobilky? Podívejte se do galerie.
Foto: BMW

BMW

Současná nabídka - BMW i3 (od 1 043 900 Kč)

Podobně jako Audi se na elektrickou budoucnost připravuje i BMW a již dopředu zveřejnilo detaily hned tří čistých elektromobilů. Nejblíže vstupu do prodeje je SUV iX3 (na snímku uprostřed), které se objeví příští rok. Nabídnout má dojezd přes 400 km na jedno nabití a možnost dobíjení až ze 150kW zásuvky. Půjde rovněž o první model, jehož produkci pro celý svět bude mít na starosti společná továrna BMW a Brilliance v Číně.

V roce 2021 se u prodejců objeví modely i4 (na obrázku vpravo) a iNEXT (na obrázku vlevo). Zatímco čtyřdveřové kupé bude hrát i na sportovní notu a vedle dojezdu přes 600 km nabídne i zrychlení na 100 km/h kolem čtyř vteřin, další elektrické SUV bude dbát především o komfort. Vedle dojezdu přes 600 km tak BMW slibuje i autonomní řízení na úrovni tři z pěti možných.

Naopak budoucnost stávajícího modelu i3 je zahalená otazníky a může se stát, že vůz nedostane přímého nástupce.

 

Právě se děje

Další zprávy