Brno trpí zácpami více než Praha. Ukazují to data z chytrých navigací

Martin Přibyl Martin Přibyl
6. 2. 2020 6:04
Holandská firma Tomtom vydává již devátým rokem celosvětový žebříček měst, která nejvíce trpí na dopravní zácpy, kolony. V pořadí jsou jako tradičně tři největší města v Česku. Podívejte se na výsledky.
Foto: HERE

Jak se hodnotí?

Tomtom města v žebříčku řadí podle jakési procentuální úrovně zácpy. Pokud má metropole aktuálně 54% hodnocení, jízda po městě tam právě trvá o 54 procent déle, než jak by tomu bylo v případě, kdyby byly silnice naprosto volné. Na základě anonymizovaných dat o pohybu aut firma monitoruje rychlost volně jedoucích vozidel, která slouží jako základ tohoto výpočtu.

Celkové pořadí se pak stanovuje podle průměrných hodnot.

Důkladný sběr dat ale umožňuje stanovit i nejhorší (nejucpanější den) pro dané město v roce, běžně nejhorší den v týdnu, nejtužší hodinu v rámci běžného týdne nebo čas, který řidiči v kolonách stráví průměrně nebo během celého roku. Pro každé město se pak dá sestavit tabulka nejvytíženějších hodin v týdnu.

V žebříčku je celkem 416 měst, v 57 zemích na šesti kontinentech. Data byla celkem nasbírána na více než 356 miliardách odjetých kilometrů. A výsledky nabízejí zajímavé informace pro řidiče, plánovače a další. Podívejte se na ně podrobněji.

 

Právě se děje

Další zprávy