BMW ukázalo na Teslu dlouhý nos. Nasadilo humanoidní roboty dřív než ona

BMW ukázalo na Teslu dlouhý nos. Nasadilo humanoidní roboty dřív než ona
Humanoid Figure druhé generace má vylepšené mikrofony, kamery i výpočetní možnosti. Pohání jej baterie s kapacitou 2,25 kWh, která jej udrží v provozu dvakrát déle.
Humanoidi Figure 02 byli nasazeni do zkušebního provozu v továrně BMW v Jižní Karolíně.
Učili se zde zacházet s karosářskými díly.
Šlo jim to dobře, prokázali prý mimořádnou obratnost. Zobrazit 6 fotografií
Foto: BMW
Jakub Stehlík Jakub Stehlík
12. 8. 2024 6:00
Výroba aut roboty připomínajícími člověka byla vždy vděčným tématem rozhovorů s šéfem Tesly Elonem Muskem. Teď si však téma pro sebe "ukradlo" BMW, když zveřejnilo záběry ze své americké továrny v Spartanburgu. Na nich několik humanoidů manipuluje s karosářskými díly.

Nemá to sice velkolepý rozměr přistání prvního člověka na Měsíci, minimálně pro dvě významné světové automobilky je ale tato událost důležitá. Všeobecně respektovaný vizionář Elon Musk totiž prohlašuje opakovaně, že budoucnost výroby aut stojí a padá s humanoidními roboty. Optimus, jak se robot Tesly nazývá, je podle něj "cennější než všechno ostatní dohromady".

Musk je také toho názoru, že s roboty schopnými volně se pohybovat ve svém prostředí a plnit na vyžádání zadané úkoly "neexistují žádná omezení velikosti ekonomiky". Alespoň tak to vysvětloval v květnovém rozhovoru pro oborový portál Automobilwoche.

Jenže na tradičně ležérně pojaté Muskovy termíny o zavádění převratných novinek do praxe teď přišla zcela konkrétní odpověď. Podle dvouminutového videa z továrny BMW v Spartanburgu to vypadá, že projekt Figure financovaný Jeffem Bezosem, Nvidií, Microsoftem a společností OpenAI má před Teslou náskok.

"Figure 02 představuje významný technický pokrok, díky němuž robot dokáže zcela samostatně vykonávat širokou škálu složitých úkolů," uvádí Brett Adcock, zakladatel a generální ředitel společnosti Figure, která za konstrukcí a výrobou robota stojí.

Podle Adrocka je Figure 02 nejpokročilejší humanoidní robot, jaký je v současné době na trhu k dispozici. "Kombinace schopnosti chůze a pokročilé obratnosti znamená, že je ideální pro použití v oblastech s fyzicky náročnými, nebezpečnými nebo opakujícími se procesy."

Figure 02 se podle údajů výrobce chlubí třikrát vyšším výpočetním výkonem než jeho předchůdce, vylepšenou hlasovou komunikací, lepšími kamerami, mikrofony a senzory, vysoce výkonnou baterií a pažemi čtvrté generace o velikosti lidských rukou s šestnácti stupni volnosti úchopu a silou odpovídající síle člověka.

Video: YouTube/BMW Group

Na záběrech z továrny je k vidění minimálně pět humanoidů, kteří vkládají plechové díly podvozku do držáků, ve kterých jsou pak následně smontovány. Pro provedení tohoto výrobního kroku musí robot prokázat mimořádnou obratnost, navzdory zdání, že jeho chůze působí legračně.

Jak BMW dodává, v současné době se v provozu továrny žádní roboti Figure nenacházejí a ani není stanoven časový plán, kdy by se sem měli vrátit. Automobilka však hodlá na "možnostech sbírání dat a tréninku robotů" se společností Figure i nadále spolupracovat.

 

Právě se děje

Další zprávy