Benzinové motory bez turba čeká polosmrt. Přehled, v jakých modelech je ještě koupíte

Jan Matoušek Jan Matoušek
18. 9. 2018 6:01
Příchod normy Euro 6c, i následné 6d-Temp, a s ní nového měření spotřeby a emisí pořádně provětral nabídku jednotlivých automobilek. Mezi oběťmi jsou nejen celé modelové řady, ale v mnoha případech i benzinové motory bez přeplňování. Úprava agregátů tak, aby splnily novou normu je, především u jednotek s přímým vstřikováním, které potřebují ještě filtr pevných částic, nákladná a automobilkám se nevyplatí. Přesto se i na českém trhu najde dost aut, která jsou i s atmosférickými motory stále dostupná. Podívejte se, která to jsou.

Na přehled aut s nepřeplňovaným benzinovým motorem a cenou do 300 tisíc korun se podívejte zde.

Kia

Také Kia má podobně jako sesterské Hyundai celou řadu modelů bez přeplňování, které navíc téměř všechny plní s předstihem normu Euro 6d-Temp. Picanto se nabízí s litrovým tříválcem o výkonu 49 kW, k němuž se dodává i automatická převodovka, za ceny od 224 980 korun. Nabídku doplňuje ještě motor 1.25 s výkonem 62 kW, který je rovněž možné zkombinovat s automatem.

Stejný motor najdeme i pod kapotou větší Ria, kde ale plní roli vstupní nabídky za 284 980 korun. Automat však nelze ani dokoupit, což neplatí pro větší čtrnáctistovku o výkonu 74 kW. Stejnou dvojici atmosférických motorů najdeme i pod kapotou SUV Stonic.

Čtrnáctistovku o výkonu 74 kW najdeme i v Ceedu, kde plní roli základního stavebního kamene za nejméně 379 980 korun. Stejný motor může mít i kombi.

Větší šestnáctistovkou o výkonu 92 kW disponuje malé MPV Venga s cenami od 339 980 korun. Šestnáctistovku GDI o výkonu 97 kW s pohonem předních kol si po modernizaci zachová SUV Sportage. Ještě větší, dvoulitrový motor s výkonem 120 kW a manuální nebo automatickou převodovkou nabídne také Kia Optima SW. Naopak ke konci se dle blíží kariéra MPV Carens a SUV Soul.

 

Právě se děje

Další zprávy