Problémy s emisní výjimkou: některé vozy z tzv. výběhové série nešlo přihlásit

Eva Srpová Eva Srpová
6. 9. 2018 14:58
Auta z výběhové série, která nesplňují nové emisní limity ale na výjimku je lze prodávat, nešlo na několika úřadech v Česku přihlásit do evidence. Ministerstvo dopravy tvrdí, že za to mohou výrobci, kteří posílají seznam vozů pozdě.
Přihlášení nového auta, které ale nesplňuje nové emisní limity, na některých úřadech doprovází problémy. (ilustrační foto)
Přihlášení nového auta, které ale nesplňuje nové emisní limity, na některých úřadech doprovází problémy. (ilustrační foto) | Foto: iStock

Od 1. září vchází v platnost nová emisní norma, která zásadně překopala ceníky všech automobilek na trhu. Ty v posledních měsících řešily homologaci pro své modely podle nových pravidel. Současně jim ale tato směrnice umožnila přihlásit tzv. výběhovou sérii vozidel, která novou normu Euro 6-2 nebo také 6c nesplňují.

U výrobců, kteří prodávají ve velkém, se jedná o 10 % aut, která byla uvedena do provozu v průběhu loňského roku, u menších automobilek bylo možné zažádat o stokusovou výjimku. Nikoli však pro jednotlivé modely, ale pro typy podle homologací.

"Protože například my máme stejnou homologaci pro modely Impreza (test auta zde) a WRX STI, museli jsme do tohoto počtu zahrnout oba vozy," řekl Aktuálně.cz Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí českého zastoupení značky Subaru.

Opačným případem je například Škoda Auto. "V našem případě se jedná o tisíce aut, která má automobilka aktuálně k dispozici na skladech," říká Vítězslav Pelc, tiskový mluvčí Škody Auto.

Výrobci musí zaslat ministerstvu dopravy žádost o doprodej a přiložit k ní soupis vozů s přesnými VIN kódy. Zaměstnanci ministerstva pak zapracují informace do seznamu.

Ten pak mají k ruce úředníci na evidenční kontrole a úřadech s rozšířenou působností. Když přijde majitel vozu z výběhové série a žádá o přihlášení do evidence, úředník nejdříve zkontroluje, že toto vozidlo je na příslušném seznamu.

V průběhu tohoto týdne ale došlo k případům, kdy nahlášená auta v seznamu chyběla a úředníci odmítli nové auto přihlásit. Došlo k nim například na několika úřadech v Jihomoravském kraji.

"S některými uvedenými problémy jsme obeznámeni, nicméně jedná se o případy, kdy nám výrobce poskytl data později, a na úřady se tak nedostala včas," brání se Zdeněk Neusar, tiskový mluvčí ministerstva dopravy.

Ačkoli pracovníci na ministerstvu se prý aktualizaci věnují denně, problémem je například situace, kdy výrobce pošle informace v pátek a majitel nového vozu přijde na úřad v pondělí ráno. Automobilky se brání, že seznam poslaly včas a majitelé aut přišli z úřadu s nepořízenou i v úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy