Přehled změn u Dacií podrobně. Duster má jako jeden z mála aut i motory bez turba

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 9. 2018 6:03
Od 1. září vstoupila v platnost emisní norma Euro 6.2 nebo také Euro 6c, která zcela změnila přístup k měření spotřeby a emisí. Vedle upraveného laboratorního cyklu přibyly i jízdní zkoušky v reálném provozu. To výrazně překopalo nabídku většiny výrobců, přičemž zážehové agregáty bez přeplňování ve větších autech již téměř nekoupíte. To neplatí pro rumunskou Dacii, která i vzhledem k příznivé ceně atmosférické jednotky zachovala. Zároveň ale přibyl třeba nový diesel 1.5 Blue dCi. Na kompletní změny v portfoliu rumunské značky se podívejte do galerie.

Na podrobný přehled všech nabízených modelů Dacia se podívejte zde.

Foto: Dacia

Základní kámen

Základním modelem v nabídce Dacie zůstal i po příchodu nových emisních standardů Logan. Ten začíná na částce 169 900 korun, za niž nabízí litrový tříválec SCe o výkonu 55 kW. Kvůli novému měření však jeho točivý moment klesl na 95 Nm a změnila se i dynamika vozu - z 0 na 100 km/h tak sedan zrychluje za 15,1 sekundy, o devět desetin pomaleji než doposud. Naopak i přes změnu metodiky se průměrná spotřeba 5,2 l / 100 km a emise o hodnotě 117 g/km nezměnily. Navíc se motor obejde bez filtru pevných částic.

To samé se však nedá říct o Loganu MCV. Ten dostal stejné změny jako sedan, u nějž vyústily ve zrychlení z 0 na 100 km/h za 15,5 sekundy, což je o osm desetin delší doba než doposud. Udávaná průměrná spotřeba klesla na 5,2 l / 100 km a emise se pohybují na hodnotě 117 g CO/ km. Podobně jako u sedanu však nové měření neznamená vyšší cenu - základní kombi tak přijde na 189 900 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy