Automobiloví Metuzalémové se vyrábějí bez větších úprav i čtyřicet let. Nejen v exotických zemích

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 5. 2017 7:37
Našli jsme patnáct automobilů, které se vyrábějí bez větších úprav už déle než pětadvacet let. Nechybí mezi nimi dodávky, off-roady, ale i rodinný sedan nebo sportovní roadster. Pár modelů můžete stále koupit i u nás. Automobily mají životní cyklus dlouhý zhruba šest až sedm let. V polovině této doby obvykle přichází modernizace, která vůz udrží atraktivní do chvíle, než se představí modernější nástupce. Existuje ale několik výjimek, které se drží ve výrobě i přes třicet let. Často to sice není pod původní značkou, ale v licenci v nějaké pro nás exotické zemi. My jsme našli patnáct starých modelů, které ale stále můžete koupit jako nové. A některé i u nás.

Žebříček aktuálně nejprodávanějších aut na českém trhu si můžete prohlédnout zde.

Foto: archiv výrobce

Mitsubishi Pajero II. generace

Příběh druhé generace populárního off-roadu je pozoruhodný. Poprvé se představil v roce 1991 a jeho prodej v Evropě skončil v roce 1999. Automobilka jej ale uvedla znovu po roce 2000 jako Pajero Classic. Po několika letech vůz opět skončil, jinde ve světě ale vznikal dál. Například v Indii jej produkovala automobilka Hindustan až do roku 2012.

Foto: archiv výrobce

Changfeng Liebao Q6

Dodnes pak základ Pajera druhé generace vzniká v Číně, kde má off-road také docela divokou historii. V licenci začal vznikat jako Changfeng Liebao 6400, později byl ale Changfeng odkoupen značkou Guangzhou a Mitsubishi oficiální spolupráci ukončilo, píše web CarNewsChina. Liebao 6400 ale vznikalo dál se stejným technickým i karosářským základem. Došlo i ke dvěma modernizacím - lehčí znamenala přejmenování na Changfeng Heijinggang. Před třemi lety došlo k velké změně vnějšího vzhledu a uvedení nového jména Liebao Q6 (na snímku). Pořád je to ale v podstatě Mitsubishi, navíc i s japonským benzínovým čtyřválcem o objemu 2.4 litru.

 

Právě se děje

Další zprávy