13 statečných proti Dacii Duster. Kdo se podbízí cenou, kdo boduje prostorem a kdo sází na design?

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 1. 2018 14:01
Dacia začátkem letošního roku uvedla na český trh druhou generaci SUV Duster. Ta je pro rumunskou automobilku velmi důležitá, protože v Evropě patří vůz mezi nejpopulárnější ve stále rostoucí kategorii sportovně-užitkových vozů. Jakkoliv se design oproti předchůdci příliš nezměnil a motorová paleta zůstala úplně stejná, nový Duster je modernější. Nabízí například prvky, o nichž si minulý model mohl nechat zdát - automatická klimatizace, panoramatický kamerový systém či bezklíčkové startování. I přes nízkou cenu, startující na 259 900 korunách, to ale Duster nebude mít lehké. V následující grafice se podívejte na třináct konkurentů, s nimiž se bude muset rumunský vůz vypořádat.

Detailní ceník a technické specifikace nové Dacie Duster naleznete pod tímto odkazem.

Foto: Suzuki

Suzuki S-Cross

Možná lehce přehlíženým vozem je na českém trhu Suzuki S-Cross, které poměrně nedávno prodělalo výraznou změnu vnějšího designu. Na rozměrech se to ale příliš nepodepsalo. Délka vozu je 4300 mm, z čehož 2600 mm ukrajuje rozvor náprav. Kufr pojme 430 až 1269 litrů zavazadel.

Nabídka motorů začíná u tříválce 1.0 Boosterjet s výkonem 82 kW, který má manuální i automatickou převodovku, s ručním řazením pak kombinuje volitelně i pohon všech kol. Silnější 1.4 Boosterjet má s pohonem předních kol jen ruční řazení, čtyřkolka se nabízí s manuálním i automatickým řazením. Turbodiesel 1.6 DDiS o výkonu 88 kW je s manuálem dodáván s oběma typy pohonu, pouze se čtyřkolkou je kombinován dvouspojkový automat.

K dispozici jsou čtyři výbavové stupně, kdy už i základní model Comfort za 409 900 korun disponuje kolenním airbagem řidiče, klimatizací, tempomatem a rádiem s MP3. Od druhého stupně Premium má S-Cross dvouzónovou automatickou klimatizaci, couvací kameru, bezklíčkové odemykání nebo LED světla. Další dvě výbavové verze mají k dispozici i řadu bezpečnostních asistentů. Nejdražším modelem v nabídce je 1.6 DDiS 4×4 s automatem a výbavou Elegance Lux za 681 900 korun. Více informací o kompaktním Suzuki najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy