13 statečných proti Dacii Duster. Kdo se podbízí cenou, kdo boduje prostorem a kdo sází na design?

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 1. 2018 14:01
Dacia začátkem letošního roku uvedla na český trh druhou generaci SUV Duster. Ta je pro rumunskou automobilku velmi důležitá, protože v Evropě patří vůz mezi nejpopulárnější ve stále rostoucí kategorii sportovně-užitkových vozů. Jakkoliv se design oproti předchůdci příliš nezměnil a motorová paleta zůstala úplně stejná, nový Duster je modernější. Nabízí například prvky, o nichž si minulý model mohl nechat zdát - automatická klimatizace, panoramatický kamerový systém či bezklíčkové startování. I přes nízkou cenu, startující na 259 900 korunách, to ale Duster nebude mít lehké. V následující grafice se podívejte na třináct konkurentů, s nimiž se bude muset rumunský vůz vypořádat.

Detailní ceník a technické specifikace nové Dacie Duster naleznete pod tímto odkazem.

Foto: Toyota

Toyota C-HR

Nutno podotknout, že Toyota C-HR a Dacia Duster budou cílit na jinou skupinu zákazníků. Japonec je daleko více extravagantní a nabízí se i v hybridní variantě. Na délku má 4360 mm a mezi nápravami z toho pak 2640 mm. Kufr pojme v základním uspořádání 377 litrů, což je částečná daň za extravagantní design.

Pod kapotou má Toyota jen dvě možnosti. Tou konvenční je přeplňovaná zážehová dvanáctistovka o výkonu 85 kW, která je dostupná s manuální převodovkou, automatem CVT nebo automatem CVT a pohonem všech kol. Druhou možností je hybrid s benzinovou osmnáctistovkou a elektromotorem o výkonu 90 kW. Ten je spojen s automatem CVT a pohonem přední nápravy.

Na výběr jsou čtyři výbavové stupně, přičemž ani v základním modelu Active za 489 900 korun nechybí adaptivní tempomat, přednárazový systém, varování při opuštění jízdního pruhu, čtení dopravních značek, kolenní airbag řidiče, manuální klimatizace či rádio s MP3. Ve vyšších verzích jsou dále sledování dopravy za vozidlem nebo monitorování mrtvého úhlu. Ceníkově nejdražší variantou je 1.2 Turbo 4×4 Executive za 734 900 korun. Více informací o Toyotě C-HR najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy