13 statečných proti Dacii Duster. Kdo se podbízí cenou, kdo boduje prostorem a kdo sází na design?

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 1. 2018 14:01
Dacia začátkem letošního roku uvedla na český trh druhou generaci SUV Duster. Ta je pro rumunskou automobilku velmi důležitá, protože v Evropě patří vůz mezi nejpopulárnější ve stále rostoucí kategorii sportovně-užitkových vozů. Jakkoliv se design oproti předchůdci příliš nezměnil a motorová paleta zůstala úplně stejná, nový Duster je modernější. Nabízí například prvky, o nichž si minulý model mohl nechat zdát - automatická klimatizace, panoramatický kamerový systém či bezklíčkové startování. I přes nízkou cenu, startující na 259 900 korunách, to ale Duster nebude mít lehké. V následující grafice se podívejte na třináct konkurentů, s nimiž se bude muset rumunský vůz vypořádat.

Detailní ceník a technické specifikace nové Dacie Duster naleznete pod tímto odkazem.

Foto: Jan Markovič

Peugeot 3008

To, co je napsáno u Opelu Grandland X, platí i pro Peugeot 3008. Tedy minimálně ta část s absencí pohonu všech kol. Jinak má francouzský model na délku 4447 mm a mezi nápravami 2675 mm. Jeho kufr pojme 520 až 1482 litrů, kdo by měl navíc zájem o větší model, může zvolit technicky odvozený Peugeot 5008. To Opel zatím nenabízí.

Pod kapotou designově výrazného Peugeotu je základem přeplňovaná 1.2 PureTech o výkonu 96 kW volitelně s automatickou převodovkou. K dispozici je i silnější benzin 1.6 THP se 121 kW a povinným samočinným řazením. Turbodiesel 1.6 BlueHDi má 88 kW a volitelnou automatickou skříň. Silnější dvoulitr BlueHDi se dodává ve verzích s výkonem 110 nebo 133 kW. První má ruční, druhý samočinné řazení a je navíc vyhrazen specificky pro sportovní výbavový stupeň GT. S ním totožné designové, avšak ne technické změny nabízí provedení GT Line.

Spolu s těmito dvěma vrcholnými verzemi má 3008 ještě další dva výbavové stupně. Už ten základní Active má zadní parkovací senzory, sledování vyjetí z jízdního pruhu, tempomat, dvouzónovou automatickou klimatizaci nebo rádio s MP3. Takto vybavený vůz však přijde na 560 000 korun. Na opačném konci spektra stojí verze GT za 895 000 korun. Více informací o tomto voze najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy