13 statečných proti Dacii Duster. Kdo se podbízí cenou, kdo boduje prostorem a kdo sází na design?

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 1. 2018 14:01
Dacia začátkem letošního roku uvedla na český trh druhou generaci SUV Duster. Ta je pro rumunskou automobilku velmi důležitá, protože v Evropě patří vůz mezi nejpopulárnější ve stále rostoucí kategorii sportovně-užitkových vozů. Jakkoliv se design oproti předchůdci příliš nezměnil a motorová paleta zůstala úplně stejná, nový Duster je modernější. Nabízí například prvky, o nichž si minulý model mohl nechat zdát - automatická klimatizace, panoramatický kamerový systém či bezklíčkové startování. I přes nízkou cenu, startující na 259 900 korunách, to ale Duster nebude mít lehké. V následující grafice se podívejte na třináct konkurentů, s nimiž se bude muset rumunský vůz vypořádat.

Detailní ceník a technické specifikace nové Dacie Duster naleznete pod tímto odkazem.

Foto: Opel

Opel Grandland X

Mezi novinky patří na českém trhu i Opel Grandland X, technický příbuzný Peugeotu 3008, z čehož plyne například absence pohonu všech kol. Na délku má německý model 4477 mm, mezi nápravami je 2675 mm. Zavazadlový prostor disponuje objemem 514 až 1652 litrů.

Nabídka motorů v posledních týdnech nabrala na počtu. K základnímu tříválci 1.2 Turbo s výkonem 96 kW a volitelným šestistupňovým automatem a turbodieselu 1.6 CDTI o výkonu 88 kW s možností připlatit si rovněž za samočinné řazení tak přibyly dva nové turbodiesely. 1.5 CDTI má 74 nebo 96 kW a pro silnější verzi kromě ručního řazení i osmistupňový automat, 2.0 CDTI disponuje 130 kW a automatem o osmi stupních.

Výbavy jsou čtyři, už základní model Selection 1.2 Turbo za 479 900 korun nabízí čtení dopravních značek, varování při vybočení z jízdního pruhu, tempomat, rádio nebo manuální klimatizaci. Další linie přidávají sledování slepého úhlu, elektrické víko kufru, automatické parkování, navigaci nebo LED světla. Plně vybavený Grandland X 2.0 CDTI Ultimate stojí 871 900 korun. Více se o vozu dozvíte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy