Co s rekordním přebytkem? Nerozdávejte dary, snižte daně, radí ekonomové vládě

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 1. 2017 6:30
Anketa: Ekonomové doporučují jako investici do budoucna třeba vyšší platy pro učitele nebo nižší daně.

Eva Zamrazilová, ekonomka České bankovní asociace

Eva Zamrazilová, členka bankovní rady ČNB
Eva Zamrazilová, členka bankovní rady ČNB | Foto: ČNB

Jak by vláda měla naložit s rekordním přebytkem? Má peníze použít spíše na úhradu státního dluhu, nebo je investovat do budoucího rozvoje země?

Hlavně neutratit ve volebním roce na drobné dárečky voličům, na něž se budou natahovat ruce "sociálně" laděných ministrů. Státnickým počinem by bylo vytvoření (resp. oprášení) fondu pro financování penzijní reformy. Demografická bomba tiká a bylo by třeba otevřít debatu napříč politickým spektrem a pokusit se najít minimálního společného jmenovatele pro dlouhodobou stabilitu penzijního systému.

Jde o trend, který bude pokračovat i v příštích letech? Může teď český rozpočet končit v přebytku pravidelně?

Spíše ne, protože výhled ministerstva financí na rok 2017 vyhlíží realisticky a neměl by být pesimističtější než skutečnost. V roce 2016 se realita od predikce výrazně odchýlila u trhu práce. Nezaměstnanost byla podstatně nižší, naopak objem mezd a platů podstatně vyšší oproti očekáváním, na nichž byl rozpočet sestaven. Bylo by třeba také zjistit, zda se na neočekávaně vysokém výběru daně z příjmu právnických osob nepodepsalo vyprchávání daňových prázdnin, poskytovaných na základě investičních pobídek. Například v roce 2006 jich byl poskytnut rekordně vysoký počet – daňové úlevy získalo přibližně 150 firem.

Snižuje se díky přebytkovému rozpočtu celkový státní dluh Česka? A potřebujeme to teď vůbec?

Poměr mezi veřejným dluhem a HDP by mohl klesnout, a to především proto, že ekonomika rostla a obsluha dluhu zlevňovala. Uvidíme, jak dopadne zbytek veřejných financí, státní rozpočet je zásadní položkou, máme ale ještě zdravotní pojišťovny a místní rozpočty. Státní rozpočet ukazuje výsledek běžného hospodaření, celkový obraz veřejných financí pracuje navíc ještě s pohledávkami a závazky.

Šetřit veřejnými prostředky je třeba i nadále, aby se po malých částkách nepromrhaly finance, které pak chybí na větší projekty v infrastruktuře nebo na zkvalitnění školství.

 

Právě se děje

Další zprávy