Sto miliard v plusu. Co je za rekordním přebytkem státního rozpočtu? Ekonom odpovídal čtenářům

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 2. 11. 2016 15:47
Online rozhovor s ekonomem Pavlem Sobíškem.
Proč je Česko v rekordním přebytku? Ekonom odpovídal
Rozhovor skončil
Pavel Sobíšek odpovídal čtenářům Aktuálně.cz
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor – Česko hospodaří po prvních deseti měsících roku 2016 s rekordním přebytkem ve výši 98,3 miliardy korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to z velké části přičítá efektivnějšímu výběru daní, což byl jeden z cílů, se kterým se ministerské funkce ujímal.

Ekonomové jsou v hodnocení úspěšného rozpočtu střídmější. Upozorňují na to, že za přebytkem stojí výrazný růst tuzemské ekonomiky, který sám o sobě zvyšuje výběr daní, a vládě pak vyčítají, že přiškrtila investice. Na daních stát meziročně vybral o 38 miliard korun více, na druhé straně o 50 miliard méně proinvestoval.

Jaký bude výsledek státního rozpočtu na konci roku 2017? A může ještě současný přebytek výrazně klesnout, když do konce roku zbývají jen dva měsíce? Jak by vláda měla naložit s penězi, které ušetří oproti původně plánovanému schodku ve výši 70 miliard korun? Využívá vláda současné příznivé situace správně, když na příští rok počítá opět se schodkem ve výši 60 miliard korun? Není čas na reformy? A pokud ano, jaké?

Na tyto a další dotazy čtenářům odpovídal Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Proč je Česko v rekordním přebytku? Ekonom odpovídal

Rozhovor skončil
2. 11. 2016
Ptá se: Petr Žáček

Prakticky každý den posloucháme dva výklady naší reality. Vládní a opoziční. Asi i slepý vidí, že se u nás výrazně daří firmám spojených s výrobou automobilů. Je na tom zbytek průmyslu a další hospodářská odvětví opravdu tak špatně, jak nám to vykresluje opozice a někteří odborníci? Máme se bát doby, kdy přijde pokles výroby aut?

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Dobrý den,

Nejsou to jenom auta, co t.č. táhne českou ekonomiku vzhůru. Autoprůmysl je ale nejsilnějším tahounem, jednak proto, jak výrazně roste, jednak proto, jakou má v naší ekonomice váhu. Doby, kdy přijde u výroby aut pokles, nemá cenu se bát, ale že to ekonomika pocítí, je jisté.

2. 11. 2016
Ptá se: Mirek

Jste přesvědčen o tom, že za lepším vývojem veřejných financí je zásadně jak učiněná opatření vlády, tak ekonomický cyklus, který se v současnosti nachází ve fázi globální konjunktury ?

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Ano - viz mé předchozí odpovědi.

Můj čas vypršel, děkuji za všechny položené otázky a někdy nashledanou.

2. 11. 2016
Ptá se: marie

Vážený pane Sobíšek ,proč byl rozpočet neustále v mínusu a najednou p. Babiš dělá zázraky , proč tomu tak je a jak vláda hodlá využít přebytek a proč se v příštím roce opět počítá se schodkem , děkuji.

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Je toho hodně, co jde momentálně ministru Babišovi na ruku. Lepší výkon ekonomiky, vliv nedávno zavedených kontrolních hlášení, neschopnost státu realizovat investicea také nečekaně vysoký příliv z EU fondů. Schodek by příští rok měl být rozhodně menší.

2. 11. 2016
Ptá se: Filip

Když to tak pěkně funguje s výběrem daní , nemyslíte si že by se EET pokladny nevyplatilo rozdat všem úředníkům a zaměstnancům státu a osamostatnit je ?

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Ve vaší otázce vnímám velkou nadsázku. Což je asi dostatečná odpověď :-)

2. 11. 2016
Ptá se: Milan Boček

Dobrý den,
panu Babišovi fandím a pro porovnání s předchozími ministry financí a s předchozími roky by mne zajímalo :
- nejsou nižší investice státu také ovlivněny vysoutěženými nižšími cenami zakázek ? tzn. že by předchozí vlády za stejný objem prací úspěšně proinvestovali více ?
- není zapříčiněn ne tak velký nárůst ve výběru DPH hlavně nižšími cenami pohodlně vybírané DPH u plynu, elektřiny, PHM, telefonování,....
Děkuji za odpověď
Milan Boček

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Moje odpověď na první otázku je "bohužel ne". Stát není schopen uskutečnit naplánované investice a problémem není nedostatek peněz. Odpověď na druhou otázku neznám.

2. 11. 2016
Ptá se: Filip tomáš Zajác

Dobrý den,

velmi mne oslovila myšlenka pana Babiše s postupných snižováním shodku , a to o 10 miliard ročně, dokud nebude rozpočet vyrovnaný (zatím se mu to daří). Mnoho ekonomů však poukazuje na to, že by rozpočet mohl být vyrovnaný už teď. Kam se přikláníte vy? Myslíte si, že postupné snižování shodku (a tedy i snižování výdajů) je lepší, než šokový skok? Přeci jen, pokud budeme shodek k nule snižovat stabilně o 10 mld každý rok, můžeme se vyhnout nějakému většímu šoku, případně "jojo efektu" v podobě dalšího vysokého shodku v dalších letech?

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Snižování schodků o 10mld ročně není moc ambiciózní, ale je to lepší než nic. Větší otazník vidím nad momentální situací, kdy bude letos rozpočet v přebytku místo schodku 70mld. Je pak na místě vrátit se příští rok k "plánovanému" schodku 60mld? Osobně vidím schodek 2017 jako nepřiměřený.

2. 11. 2016
Ptá se: Jiří Plaček

Dobrý den

Kdy už se konečně řekne lidem že peníze nemají žádnou hodnotu je jich v oběhu už tolik že si za ně nebude co kupovat. Praskne brzy bublinka jako v USA a Španělsku? byty za 5-10milionů které kupují jen Ukrajinci na 100% hypo:-) přitom na Ukrajině nemají ani na benzín:-)

ale umějí dobře znehodnotit úspory brzy z každé stovky udělají desetikorunu
dříve byt v Praze 320.000kč daň 4% 12.800kč¨dnes hodnota 3.200.000kč daň 4% 128.000kčto znamená že stát dostal již 50% hodnoty všech nemovitostí z daně z převodujen ty důchody by měli být místo 10K měsíčně 100K

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Ceny bytů a některých aktiv rostou, ale ceny zboží a služeb skoro ne. Takže měna zatím příliš neznehodnocuje.

2. 11. 2016
Ptá se: Jiří

Dobrý den,
pokud dobře počítám a jsem v obraze, skutečný hospodářský výsledek letošního roku je zatím nějakých 100 + předpokládaný schodek 70? tj 170 miliard lepší. Za něco může nižší investice o 50? miliard, něco lepší výběr daní?, rostoucí ekonomika... ale ta v některých letech rostla také a byli jsme ve schodku... a sdělovací prostředky i zveřejňovaní ekonomové se předhánějí, že je vlastně vše špatně. Osobně nejsem volič ANO a v nejbližší době nemám v plánu je volit, ale z druhé strany mně už to přijde, že ať se udělá cokoliv, tak stejně se bude předhazovat, že je to špatně viz kontrolní hlášení. Jako účetní se zasměji, protože zas tolik práce navíc to není (DPH by se stejně mělo kontrolovat i předtím, nyní díky KH DPH jako účetní vím, že u zásadních položek to mám správně s protistranou - pravda, hůře se nyní s tím podvádí, protože obě strany musí vykazovat stejný doklad, takže se ani nedivím, že je zatím lepší výběr DPH, protože se zatím s tím nepodvádí, ubyly výkazy na přenesenou povinnost - jsou v KH). Ale skutečně existuje něco, co se s přebytkem udělá, aby nebylo osočování, že je to špatně? Je tento přebytek mimořádný nebo se bude či může opakovat i v dalších letech? jak jsem už psal, snad 50 miliard nižší investice, takže proti plánovanému rozpočtu zhruba 100 miliard přebytek?

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Díky za Váš názor ohledně kontrolních hlášení, je mi blízký. Ohledně výše přebytku rozpočtu nejásejme - ještě není konec roku. Ale pokud skutečně pár desítek miliard zbyde, dovolí snížit státní dluh, což bude to nejlepší, co se v takovém případě může udělat.

2. 11. 2016
Ptá se: Lukas

Do jakého odvětví by měl stát investovat? Léta víme, že česká republika je závislá především na té německé ekonomice. Dovazime součástky, které se např. v Německu montují a vyváží do celeho světa za jiné peníze. Proč česká republika neinvestuje do tovaren, aby byla ten konečný vývozce? Nebo se pletu?

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Podstatou globální ekonomiky je mezinárodní kooperace. Zboží by se mělo vyrábět a služby poskytovat tam, kde je to nejefektivnější. Což znamená i v objemu, který mnohonásobně převyšuje poptávku z malé ekonomiky jako je naše. A malá ekonomika může málokdy aspirovat na to, stát se konečným vývozcem velkých celků. Musíme si z existujících příležitostí umět vybrat ty nejvhodnější.

2. 11. 2016
Ptá se: Honza

Myslíte, že výběr daní je způsoben i intervenci ČNB? Logicky vzniku vyšší DPH a i vzestup vyhraných daní ze zvysenych plátů. Oproti tomu ale stoji jistě Velké ztráty ČNB. Jak to vidíte vy?

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Devalvace koruny patrně zvedla v roce 2014 zisky podniků, což jednorázově přispělo pár miliardami do státního rozpočtu. U platů je to podle mě složitější. Neumím odhadnout, jak se slabší koruna na jejich zvýšení podílí. Určitě ale není hlavním faktorem.

2. 11. 2016
Ptá se: Lukáš Moravec

Dobrý den,

je dle Vašeho názoru Andrej Babiš skutečně tak skvělý "strážce" státní pokladny, jak nám všem tvrdí, nebo má jen štěstí na správnou dobu a momentálně skvěle rozjetou ekonomiku. A není omezení investic v době růstu velkou chybou?

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Omezování investic je velkou chybou, za kterou ale nemůže ministr Babiš. Ten jistě zdědil rozjetou ekonomiku, takže má kus štěstí, ale efekt kontrolních hlášení na příjmy státní kasy je také patrný, což je jeho zásluha.

2. 11. 2016
Ptá se: Jerry

Jste zastáncem vyrovnaného nebo schodkového rozpočtu ?

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Rozpočet by měl být v ekonomickém cyklu v zásadě vyrovnaný, aby mohla fiskální politika podporovat ekonomiku, když se jí daří méně. Netvrdím, že bychom nutně museli udržet vyrovnaný rozpočet v roce 2017, ale schodek 60 miliard považuji za nepřiměřený.

2. 11. 2016
Ptá se: Jaroslav Orlík

Předně ke vstupu do této diskuse: napsalo mi to, abych napsal číslici dvacet tři. Předně, 23 není číslice, ale číslo, číslice jsou 2 a 3. Nyní k tématu. Holedbání se ,přebytkem 100 mld Kč přo plánovaném schodku 70 mld Kč je úsměvné, je vidět, že byl rozpočet odfláknut a ten, kdo jej sestavoval dopředu myslel nato, aby se, za rok, mohl chvástat, jak skvělým hospodářem je. Nehledě na to, že mi to připadá, jakobych se holedbal, že jsem, za rok, ušetřil celou svou výplatu, ale žil jsem pod mostem a nic jsem nejedl ani nepil. Osobně jsem názoru, že tohle měl Babiš dopředu připraveno, protože je mu, stejně, jako mi, jasné, že prostý Čech je ekonomický pahýl a dá se opít rohlíkem. Jak se, na to, díváte, pane Sobíšku, Vy? Díky. JAroslav O|rlík, soukromý účetní.

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Souhlasím v tom smyslu, že rozpočet nebyl dobře připravený. Ale jeho největším fiaskem je neschopnost státu realizovat naplánované investice, což není vinou ministra Babiše.

2. 11. 2016
Ptá se: Švec Slávek

Proč neustále degradujete perfektní výkon ministra Babiše ,nejlepšího ministra tohoto roku

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Z mých předchozích odpovědí je patrné, že se v některých aspektech ministra Babiše zastávám. Na druhou stranu považuji za nutné upozorňovat, že přebytek v rozpočtu není jen jeho zásluhou, pokud vůbec lze nechtěný přebytek považovat za záslužný.

2. 11. 2016
Ptá se: Záruba

Hra ČNB s korunou přinesla exportérům údajně 608 miliard.
O kolik asi přišli naši importéři ?

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Osobně bych se pod toto číslo nepodepsal. Ale spíš než pohled exportér-importér vidím jako důležitý pohled ČNB-ekonomické subjekty. Že podhodnocená koruna ekonomice pomáhá, je nesporné, ale zůstane po ní účetní ztráta ČNB. O ní se říká, že ničemu nevadí, ale ztráta je ztráta a nebýt jí, mohla by ČNB třeba v budoucnu dotovat státní rozpočet.

2. 11. 2016
Ptá se: Julija

Dobry den, ne mate dojem, ze uloha statniho rozpoctu by mela byt mensi? EET je jeden z poslednich kroku, ktery si umim predstavit jako nastroj pro vyber dani, ale pokud budou statni vydaje stale rust, co potom? Ze by povinne GPS ve sluzebnich autech, aby bylo mozno kontrolovat, jestli se vuz ne pouzivat soukrome?

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Občas se taky ptám, kde končí svoboda a kam až má dosahovat ruka státu. Na druhou stranu záměr EET podporuji, protože by měl odstranit nešvar, že někteří obchodníci krátí daně a získávají výhody na úkor těch poctivých. Podnikání musí být fér.

2. 11. 2016
Ptá se: Bob

Dobry den,
jak velky vliv muze mit nase vlada na rust HDP v nasi velmi proexportne orientovane zemi? Nase vlada prece temer nemuze ovlivnit vysi zahranicni poptavky, avsak povetsinou slysime jak se ministri chvastaji ze rust HDP je jejich zasluha. Zbytek rustu je vetsinou zasluhou rostouci spotreby obyvatel, coz se da jednoduse zaridit tisknutim penez. Da se tedy spise hovorit o tom ze uspesna vlada je takova, ktera vam nehaze klacky pod nohy a neprovadi zadne vyrazne zmeny?

Dekuji za odpoved.

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Ekonomicky narážíte na pojem, kterému se říká multiplikátor fiskální politiky. Pokud vláda zvýší mzdy, výkon ekonomiky aspoň krátkodobě stoupne. Pokud vláda rozjede infrastrukturní projekty, zajistí růst nejen okamžitou poptávkou, ale navíc zvýšením kapacity ekonomiky po jejich dokončení. Nicméně souhlasím, že je lepší, když vláda nedělá nic, než když zavádí kontroverzní opatření.

2. 11. 2016
Ptá se: Alexandr Tesař

Dobrý den,
pokud vezmete v úvahu výsledek státního rozpočtu, odhad vývoje na příští rok. Mohl byste říci kolik by měla ČR investovat do školství, aby naše úroveň v rámci států OECD stále neklesala a abychom se tedy stali v rámci vzdělání více konkurenceschopní? Pokud se mluví o investicích ,mám pocit, že nikdo nezná nic jiného než dálnice.
Děkuji A. Tesař

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Souhlasím, že je zvýšení investic do vzdělání potřebné. Bohužel se tato potřeba řeší jen zvyšováním platů, což nestačí. Od příští vlády bych rád viděl ucelenou koncepci. Čísla vám neřeknu. Důležitější je stanovit priority a postupovat dlouhodobě kýženým směrem.

2. 11. 2016
Ptá se: Milena Kusá

Dobrý den,
mám dotaz, jak může být najednou tak krásný výsledek hospodaření, když na konci roku
budeme jako země stejně v minusu. To je asi tak: "Vlk se nažere a koza zůstane celá".
Nebo že by naše vláda tak šetřila?
Děkuji a přeji hodně úspěchů v hospodaření naší země.

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Aktuální výši přebytku skutečně nelze přeceňovat. Největší odchylku proti plánu v něm tvoří příjmy z EU, ale ty fungují v ve státní kase jako průtokový ohřívač. Jednou budou muset být vidět i na výdajové straně.

2. 11. 2016
Ptá se: Petra

Dobrý den,
ráda bych věděla, zda se do přebytku státního rozpočtu započítávají i finančním úřadem zadržené nadměrné odpočty na DPH?

Odpovídá: Pavel Sobíšek

Ano, započítávají. Pokud si vzpomínám, zadržování odpočtů DPH nadlepšilo stav rozpočtu v roce 2015. V letošním rozpočtu to patrně není takovým tématem.

 

Právě se děje

Další zprávy