Co s rekordním přebytkem? Nerozdávejte dary, snižte daně, radí ekonomové vládě

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 1. 2017 6:30
Anketa: Ekonomové doporučují jako investici do budoucna třeba vyšší platy pro učitele nebo nižší daně.

Daniel Münich, profesor na CERGE-EI

Daniel Münich, profesor na CERGE-EI
Daniel Münich, profesor na CERGE-EI | Foto: Daniel Münich

Jak by vláda měla naložit s rekordním přebytkem? Má peníze použít spíše na úhradu státního dluhu, nebo je investovat do budoucího rozvoje země?

Překvapivě nečekaný rozpočtový přebytek nasvědčuje tomu, že není něco v pořádku v systému sestavování státního rozpočtu. Tentokrát to naštěstí nebolí.

Přebytek by se v žádném případě neměl lehkomyslně utratit. Všichni vědí, že české veřejné rozpočty tíží vysoký implicitní dluh průběžného důchodového systému (budoucí závazky převyšující budoucí příjmy). Přebytek rozpočtu by tedy měl být použit na snížení současného státního zadlužení, protože tím se sníží i ono implicitní zadlužení důchodového systému.

Část prostředků v řádu 10 až 20 miliard korun by měla být využita na výrazné zvýšení dnes ostudně nízkých platů učitelů, navýšení dlouho stagnujících výdajů na vysokoškolské vzdělání (cca 3 až 4 miliardy) a dostavbu chybějících školek a zoufale se nedostávajících jeslí (cca 5 miliard). Tyto tři výdaje mimochodem mají také potenciál snížit implicitní zadlužení důchodového systému, byť nepřímo.

Vláda má teď velkou příležitost prokázat rozpočtovou zodpovědnost i zodpovědnost za budoucnost země.

 

Právě se děje

Další zprávy