Co s rekordním přebytkem? Nerozdávejte dary, snižte daně, radí ekonomové vládě

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 1. 2017 6:30
Anketa: Ekonomové doporučují jako investici do budoucna třeba vyšší platy pro učitele nebo nižší daně.

Jana Urbánková, ekonomka České spořitelny

Foto: Česká spořitelna

Jak by vláda měla naložit s rekordním přebytkem? Má peníze použít spíše na úhradu státního dluhu, nebo je investovat do budoucího rozvoje země?

Použití přebytku státního rozpočtu na investice do budoucího rozvoje země v situaci rekordně nízkých nákladů na financování státního dluhu je určitě logický krok. Navíc díky nízkým nákladům na financování dluhu se zvyšuje pravděpodobnost realizování investic, které byly v předešlých letech příliš nákladné. Nicméně investice by měly být nasměřovány do projektů, které opravdu podporují budoucí rozvoj země – jako je třeba výstavba dopravní infrastruktury. Využití přebytku na úhradu státního dluhu by bylo rozumnou variantou v případě, že by vláda neměla k dispozici dostatek vhodných investičních příležitostí. Případné použití přebytku státního rozpočtu na vyplácení jednorázových sociálních dávek by pak bylo propásnutím příležitosti podpory budoucího rozvoje země.  

Jde o trend, který bude pokračovat i v příštích letech? Může teď český rozpočet končit v přebytku pravidelně?

Přebytek rozpočtu v roce 2016 nemusí být nezbytně předzvěstí přebytků i v následujících letech. Rozpočet dosáhl v roce 2016 kladného salda díky vyšším než očekávaným příjmům z fondů EU a vyššímu daňovému výběru. Přestože by se české ekonomice mělo i v roce 2017 nadále nadprůměrně dařit, což bude opět působit ve směru vyššího daňového výběru, tak očekávané vyšší investice a pokles příjmů z fondů EU by měly přispět k mírně schodkovému rozpočtu v roce 2017. Ve směru schodkového rozpočtu budou i v nadcházejících letech působit vyšší investice spojené s postupně nabíhajícím druhým programovým obdobím fondů EU na roky 2014 až 2020.

Navíc investice do dopravní infrastruktury, vědy či výzkumu mají často horizont až 10 let, což vzhledem k nízkým výnosům státních dluhopisů zvýhodňuje jejich financování vydáváním dluhopisů s odpovídající délkou splatnosti. Proto očekáváme, že by ministerstvo financí mohlo využít současné příznivé situace a vydávat v letošním roce spíše dluhopisy s delší dobou splatnosti a zvýšit tak průměrnou duraci svého portfolia.

Snižuje se díky přebytkovému rozpočtu celkový státní dluh Česka? A potřebujeme to teď vůbec?

Současný přebytkový rozpočet snižuje celkový státní dluh České republiky. Nicméně důležitějším ukazatelem než celkový dluh je jeho poměr k HDP, který patří v ČR k jednomu z nejnižších ze států EU. Vzhledem k rostoucí české ekonomice poměr státního dluhu k HDP klesal již od roku 2014. Navíc očekávaný budoucí ekonomický růst by měl dovolit stabilizaci či další pokles poměru dluhu k HDP i v případě mírně schodkových stáních rozpočtů také v nadcházejících letech. Z toho pohledu se tedy jeví vhodnější přebytek státního rozpočtu směřovat do investic než jím snižovat celkové státní zadlužení.

 

Právě se děje

Další zprávy