O hodnotě státního majetku má být lepší přehled. Ministerstvo zveřejnilo první účetní výkazy

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
29. 12. 2016 11:44
Nově je možné vidět, jaká je celková finanční situace státu z účetního pohledu. Sestavením výkazů se podle ministerstva financí završuje účetní reforma veřejných financí.
Foto: Aktuálně.cz

Praha – Ministerstvo financí vůbec poprvé sestavilo účetní výkazy za Českou republiku. Nově je tak možné vidět, jaká je celková finanční situace státu z účetního pohledu. Výkazy za rok 2015 zveřejnilo ministerstvo na internetu.

Účetní konsolidace znamená, že se shromáždí data za celý stát nebo jeho významnou část a vyřadí se transakce mezi jednotlivými organizacemi a jiná data, která výsledek zkreslují.

"Dosud nebylo možné zjistit, jaká je například celková hodnota pozemků, softwaru, staveb a dalších položek. Teď tu možnost máme. Velkou hodnotu přinesou i výkazy za další období, protože bude možné tato data srovnávat a hlouběji analyzovat," vysvětlil náměstek ministra pro finanční řízení a audit Tomáš Vyhnánek.

Sestavením účetních výkazů se podle něj završuje účetní reforma veřejných financí. Jejím cílem bylo vytvoření podmínek pro efektivní zajištění správných a úplných informací o hospodářské situaci státu a územních samosprávných celků.

Za rok 2015 je do účetní konsolidace státu zahrnuto 7298 subjektů. Jde o organizační složky státu, státní fondy, obce, kraje, regionální rady regionů soudržnosti a dobrovolné svazky obcí.

Od roku 2016 a dále budou ve výkazech zahrnuty i příspěvkové organizace, státní podniky, veřejné výzkumné instituce, významné obchodní korporace ovládané státem nebo územními samosprávnými celky. Celkem budou účetní výkazy za Českou republiku zahrnovat více než 18 000 subjektů.

 

Právě se děje

Další zprávy