Tak velký rekord nikdo nečekal. Babiš se pochlubil přebytkem rozpočtu

Janis Aliapulios Jiří Hovorka Janis Aliapulios, Jiří Hovorka
Aktualizováno 3. 1. 2017 17:04
Státní rozpočet skončil v roce 2016 v rekordním přebytku 62 miliard korun, oznámil ministr financí Andrej Babiš. Příjmy státu byly vyšší než výdaje poprvé od roku 1995. Původně byl přitom na loňský rok schválen schodek 70 miliard.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Jakub Plíhal

Praha – Státní rozpočet skončil v roce 2016 v rekordním přebytku 61,8 miliardy korun. Původně se přitom počítalo s deficitem 70 miliard korun. Příjmy státu byly vyšší než jeho výdaje poprvé od roku 1995.

Za rekordním výsledkem je podle ministerstva financí především růst daňových příjmů a ekonomický růst, ale i příliv prostředků z EU, které byly o téměř 65 miliard korun vyšší, než předpokládal schválený rozpočet.

“Je potřeba vědět, že k 1. lednu 2016 nám EU dlužila přes 31 miliard korun. To jsou peníze, které jsme měli dostat v roce 2015, ale spadly až do rozpočtu za rok 2016,” vysvětlil ministr financí Andrej Babiš.

Státu se podařilo vybrat na daních a sociálním pojištění oproti původnímu plánu o 28,8 miliardy více. Meziročně se daňové příjmy zvýšily o 7,5 procenta. Největší meziroční nárůst vykázal výběr daně z příjmů právnických osob o 11,7 procenta, což odráží růst ekonomiky a fakt, že se firmám loni dařilo lépe než v roce 2015. Celkové příjmy státního rozpočtu za rok 2016 dosáhly 1282 miliard korun.

Ministr financí zdůraznil, že kromě dobré ekonomické kondice se na vyšším výběru daní podílela také lepší efektivita státní správy, ke které podle ministra přispělo například loni zavedené kontrolní hlášení DPH.

Výběr DPH vzrostl oproti roku 2015 o 3,8 procenta na 245,7 miliardy korun. Byl tak o dvě miliardy nižší oproti schválenému rozpočtu. To ministr vysvětlil odložením elektronické evidence tržeb. “Když jsme rozpočet sestavovali, počítali jsme s tím, že EET bude fungovat už od 15. února 2016," řekl Babiš. EET nakonec odstartovala v restauracích a hotelech až od prosince.

Babiš: Rozpočtovali jsme dobře

Ekonomové již dříve upozornili, že lepší hospodaření rozpočtu kromě vyššího výběru daní souvisí také s poklesem investičních výdajů vlády. Celkové výdaje klesly meziročně o 77,5 miliardy (o šest procent) na 1220 miliard korun. Důvodem byl právě i meziroční propad investic. "Jestliže třeba za rok 2015 byly čerpány kapitálové (investiční) výdaje za více než 176 miliard korun, loni pouze za necelých 85 miliard," říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

“Jsme často kritizováni za to, že jsme investovali méně, ale je třeba vědět, že jsme to už tak rozpočtovali. Oproti schválenému rozpočtu jsme investovali dokonce o šest miliard více. Takže ta kritika, že rozpočet je dobrý, protože jsme investovali méně, neobstojí,” řekl ministr financí. Srovnání s rokem 2015 podle něj zkresluje to, že předloňský rok byl z hlediska investic mimořádný.

Někteří ekonomové se také pozastavují nad propastným rozdílem mezi schváleným rozpočtem a jeho skutečným výsledkem, který přesáhl 131 miliard. "Překvapivě nečekaný rozpočtový přebytek nasvědčuje tomu, že není něco v pořádku v systému sestavování státního rozpočtu. Tentokrát to naštěstí nebolí," říká například Daniel Münich z think-tanku IDEA.

“Tak samozřejmě rozdíl oproti plánu je veliký, ale není to nic ojedinělého. Například v roce 2009 jsme měli plán minus 38 miliard a skončili jsme minus 192 miliard,” řekl Babiš v narážce na rok, kdy ministrem financí byl Miroslav Kalousek a Česko se potýkalo s následky ekonomické krize. Navíc je podle Babiše velice obtížné plánovat čerpání evropských fondů, protože to mají na starosti jednotlivá ministerstva.

Státní dluh klesá

Jestli se i letos ministerstvo financí tak výrazně odchýlí od schváleného schodku 60 miliard korun, nechtěl ministr financí zatím odhadovat. “Je to otázka nároků. To, co nespotřebují ministerstva, se přenáší z roku na rok a ty nároky jsou skutečně ve velkém rozsahu. Rozpočet by mohl být lepší, ale teď to nechci odhadovat," řekl Babiš.

"I v posledním roce našeho mandátu se budeme soustředit na čerpání prostředků z evropských fondů a na podporu investic zejména zahájením stavebních prací u klíčových dopravních staveb," dodal k plánu na letošní rok premiér Bohuslav Sobotka.

Například podle Jana Bureše, hlavního ekonoma Patria Finance, je pravděpodobné, že i letošní rozpočet dopadne výrazně lépe, než jaký je plán. Aby vláda schodek dodržela, "vyžadovalo by to výraznější resuscitaci vládních investic, která nevypadá moc pravděpodobně".

Rekordní přebytek se pozitivně podepisuje na výši státního dluhu České republiky. “Od nástupu naší koaliční vlády se nám podařilo snížit státní dluh o 70 miliard korun," dodal Babiš. Státní dluh za rok 2016 meziročně klesne o 60 miliard na 1,613 bilionu korun, oznámilo ministerstvo financí již v prosinci.

Česko mělo dosud přebytkový státní rozpočet jen v prvních třech letech své samostatné existence. Nejvíce v roce 1994, kdy to bylo 10,5 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy