Co s rekordním přebytkem? Nerozdávejte dary, snižte daně, radí ekonomové vládě

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 1. 2017 6:30
Anketa: Ekonomové doporučují jako investici do budoucna třeba vyšší platy pro učitele nebo nižší daně.

Jan Bureš, ekonom Patria Finance

Hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny Jan Bureš
Hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny Jan Bureš | Foto: Economia

Jak by vláda měla naložit s rekordním přebytkem? Má peníze použít spíše na úhradu státního dluhu, nebo je investovat do budoucího rozvoje země?

Obecně je správné využít dobrých období (jako je toto) k léčbě strukturálních neduhů českých veřejných financí. Tato léčba není nikdy zadarmo a v dobrých časech k ní má vláda o poznání více manévrovacího prostoru. V českém případě bych využil dobré časy k reformám snižující neúměrně vysoké zdanění zaměstnanců – především pak vysoké odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Jde o trend, který bude pokračovat i v příštích letech? Může teď český rozpočet končit v přebytku pravidelně?

Nacházíme se v období slušného hospodářského růstu a velice nízké nezaměstnanosti (nejnižší v EU). Příští rok může být podobně úspěšný, ale ekonomika se vyvíjí v hospodářských cyklech a dobré počasí netrvá nikdy věčně. Navíc v letošním roce vláda hospodařila s výrazně nižšími kapitálovými výdaji než loni. Letošní dobrý výsledek rozpočtu tedy rozhodně není zárukou toho, že Česko bude produkovat přebytkové rozpočty pravidelně.

Snižuje se díky přebytkovému rozpočtu celkový státní dluh Česka? A potřebujeme to teď vůbec?

Státní dluh pravděpodobně ve finále klesne o něco méně, než je přebytek státního rozpočtu. Ministerstvu se zatím vyplatilo využívat záporných výnosů (v tuto chvíli jsou na dluhopisech se splatností do šesti let) k předfinancování za záporný úrok a uložení prostředků za kladný úrok na účtech u ČNB.

 

Právě se děje

Další zprávy