Co s rekordním přebytkem? Nerozdávejte dary, snižte daně, radí ekonomové vládě

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 1. 2017 6:30
Anketa: Ekonomové doporučují jako investici do budoucna třeba vyšší platy pro učitele nebo nižší daně.

David Marek, ekonom Deloitte

David Marek, ekonom Deloitte
David Marek, ekonom Deloitte | Foto: Deloitte

Jak by vláda měla naložit s rekordním přebytkem? Má peníze použít spíše na úhradu státního dluhu, nebo je investovat do budoucího rozvoje země?

Z ekonomického pohledu je jedno, zda nyní využijeme peníze ke snížení dluhu a zítra si je půjčíme na investice, nebo aktuální přebytek využijeme ke zvýšení investic. V současné situaci je adekvátní snížit deficit či dosahovat přebytku, nicméně vláda k tomu dospěla trochu nezáměrně tím, že nedokázala připravit a realizovat dostatek investičních projektů. Bohužel neutracené peníze na investice svádí ke zvyšování výdajů spotřebního typu, jako je zvyšování mezd či valorizace důchodů nad rámec obvyklého vzorce.
 
Jde o trend, který bude pokračovat i v příštích letech? Může teď český rozpočet končit v přebytku pravidelně?

Problémem rozpočtu není makroekonomická prognóza a odhad daňových příjmů, ale nevypočitatelnost vývoje investičních výdajů. Z loňského výsledku tedy nelze usuzovat na nový trend rozpočtových přebytků.
 
Snižuje se díky přebytkovému rozpočtu celkový státní dluh Česka? A potřebujeme to teď vůbec?

Státní dluh již čtyři roky v podstatě stagnuje. Nejdříve k tomu přispělo snižování rezerv, nyní snížení rozpočtového deficitu, respektive dosažení přebytku. Z pohledu makroekonomické stability a dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí je nyní primární rozpočtové saldo a dluh v bezpečných mezích. Nicméně čím menší dluh, tím nižší náklady s ním spojené a tím více prostředků na jiné, užitečné výdaje, nebo prostor ke snížení daní.

 

Právě se děje

Další zprávy