Starostové zazářili v krajích, teď chtějí do Evropy

Martina Machová Martina Machová
21. 5. 2009 22:25
Hnutí starostů by rádo zopakovalo loňský úspěch. Šance jsou ale malé, míní politologové
Venkov volil starosty, přesvědčí ho regionálné politici znovu?
Venkov volil starosty, přesvědčí ho regionálné politici znovu? | Foto: Ludvík Hradilek

Liberec - Kolísají na hranici pěti procent. V dubnu dokonce podle agentury Stem překročili hranici volitelnosti do Evropského parlamentu o tři desetiny procenta. Jako jediná z neparlamentních stran.

Jsou to Starostové. Stali se výraznými během loňských krajských voleb, přestože jim věřil málokdo. Nyní chtějí získat alespoň dva mandáty z celkových dvaadvaceti v eurovolbách. A podle případného úspěchu pak v říjnu zaútočit na křesla v poslanecké sněmovně.

Mají ale šanci zopakovat svůj podzimní triumf? Sami tvrdí, že o úspěchu jsou přesvědčeni.

"Lidé hledají alternativu, a tou pro zklamané voliče můžeme být. Stavíme na úspěšných regionálních politicích, jejichž práci lidé vidí, protože jsou s nimi v každodenním styku," míní místopředseda hnutí a místostarosta Vysoké Pole na Zlínsku Stanislav Polčák.

Osobnosti regionální politiky jsou ale jen jedním z pilířů, na kterém chtějí svůj úspěch v eurovolbách postavit.  Dále by rádi získali zklamané voliče zelených a lidovců nebo ODS.

Svůj handicap, kdy při volbách do hejtmanství oslovovali zejména obyvatele malých měst a venkova, chtějí kompenzovat pražskými intelektuály v čele se senátorem Jaromír Štětinou. Ten je také lídr starostenské kandidátky.

Lídr zlínských starostů v krajských volbách Petr Gazdík. Původně mířili do vedení kraje, nakonec ale zůstali v opozici
Lídr zlínských starostů v krajských volbách Petr Gazdík. Původně mířili do vedení kraje, nakonec ale zůstali v opozici | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Pomoci má Suchý a Smoljak

Na internetových stránkách sdružení se k Starostům hlásí ikony českého kulturního a vědeckého světa jako Jiří Suchý, Olga Sommerová, Helena Třeštíková, Pavel Bobek, Ladislav Smoljak, Petr Jarchovský, Vlastimil Třešňák nebo Jiří Grygar.

O velikých šancích hovoří i lídr kandidátky, současný senátor Jaromír Štětina. Jeho přesvědčení vychází z toho, že se jedná o hnutí vycházející takzvaně zezdola.

"A v tom je jeho výjimečnost. A už to už není jen regionální hnutí, teď už jde o regulérní celostátní hnutí, které vyšlo z obcí, měst," hájí mladé uskupení.

"Body nám může přidat i souboj ODS a ČSSD. Obě velké strany zvolili negativní kampaň s dost ostrými výpady. To jsou způsoby prezentace, které jsou pro nás zcela nepřípustné. Nikdy se nesnížíme k vzájemným pomluvám, a to si myslím dokáže volič ocenit," komentuje dění na politické scéně.

Sám již začal svou spanilou jízdu po regionech. „Jsou to tisíce lidí, kteří přichází a vyjadřují mi podporu. Patří mezi ně mí dlouholetí sympatizanti, k tomu se ale přidružují i ti, kteří budou volit Starosty jako hnutí," líčí Štětina, že směs, kterou s regionálními politiky namíchali, funguje.

Politologové jsou však zatím spíše skeptičtí.

"Volby budou hodně o duálním střetu velkých stran, kdy se fakticky hraje o další budoucnost země, hloubku reforem, pád vlády, proto si myslím, že jejich šance je menší," míní politolog Jan Kubáček.

"Media, a tím i veřejnost, se budou víc zajímat to, kdo bude premiérskou stranou. A tam se regionální problematika nevejde," doplňuje. 

Přesto naději na určitý úspěch vidí. „Mohlo by to zafungovat, až by tato strana začala deklarovat celostátní cíle, tedy mluvit i za občany, nejen za komunální politiky ale i za veřejnost. A nebo kdyby se začala drolit velká stranická scéna."

Obdobně komentoval šance Starostů v eurovolbách Jiří Pehe.

"Nejsem si jí jist, a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé si myslí, že v těch krajských volbách mají starostové přeci jen jiný zvuk, protože v krajských jsou považováni za ty, kteří rozumí regionální problematice," uvedl pro Aktuálně.cz politolog.

"Za druhé, v evropských volbách je na rozdíl od krajských celá republika jedním volebním obvodem, takže hodně záleží na to, kdo bude v čele té celostátní kandidátky. A tam si myslím, že ostatní strany, včetně těch menších, mají pro voliče více atraktivní osobnosti, než starostové," konstatoval Pehe.

Region? Od Evropy daleko

Stačí se pak podívat na výsledky posledních provoleb.

"Z parlamentních zavedených stran se tam dostali pouze strany, které měli v čele celostátně známou osobnost nebo výraznou osobnost mediální. Na jedné straně například Železný a Bobošíková, na druhé Zieleniec. A u něj bylo důležité, že to byl ministr zahraničí," zdůrazňuje.

Jaromír Štětina je lídrem starostů do evropských voleb. Mladému uskupení věří, protože jde zespodu, tedy z regionů
Jaromír Štětina je lídrem starostů do evropských voleb. Mladému uskupení věří, protože jde zespodu, tedy z regionů | Foto: Ludvík Hradilek

Pod hranicí rozlišitelnosti zůstalo hnutí starostů z pohledu velkých parlamentních stran.

"Upřímně řečeno, ani nevím, že existují," reagoval na otázku Aktuálně.cz lídr občanských demokratů do eurovoleb Jan Zahradil. "Pokud jsme někoho sledovali, tak to byl Mach a Železný s Libertas, ti se proti nám vyhraňovali, ale o této kandidátce nevím vůbec nic," doplnil současná europoslanec.

"Všechny renomované agentury říkají, že se tam určitě dostane ODS, sociální demokracie a komunisté, a možná, že se tam dostanou lidovci a zelení, tím to podle mne končí," míní Zahradil s tím, že motivace lidí v krajských volbách a v těchto volbách jsou jiné, a regionální dimenze, nebude hrát až tak velkou roli.

Obdobně na kandidátku starostů pohlíží i sociální demokraté. "Soustředíme se na základní souboj s ODS," uvedl jejich volební manažer pro volby do evropského parlamentu Karel Březina.

Ani on ale velké šance na jejich úspěch nevidí. "Rozumím tomu, že uspěli ve volbách do krajů, ale evropský parlament je přeci jen něco jiného, je od obcí vzdálenější," míní.

 

Právě se děje

Další zprávy