Hrad a Zeman promluvili z televize do boje o Brusel

Eva Benešová
20. 5. 2009 15:34
Kampaň oficiálně zahájily předvolební spoty v televizi
Miloš Zeman opět promluvil z Vysočiny. Tentokrát kvůli eurovolbám
Miloš Zeman opět promluvil z Vysočiny. Tentokrát kvůli eurovolbám | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do televizní předvolební kampaně k eurovolbám, která dnes začala v televizi, vstoupil hned v první vlně spotů bývalý premiér Miloš Zeman a prostřednictvím prezidentova tajemníka Ladislava Jakla také Hrad.

Miloš Zeman přesvědčoval voliče v kulisách své chalupy na Vysočině výzvou k volbě Strany důstojného života, v jejímž čele stojí lidé z éry oposmlouvy, kdy vedl sociální demokracii.

"Je třeba, aby nestraničtí voliči získali možnost ovlivňovat kandidátky politických stran. To chce změnu volebního zákona. V programu má toto jediná strana, proto ji budu volit," říká expremiér ve spotu k volbám, které se v Česku uskuteční 5. a 6. června.

Tajemník Jakl, který často vystupuje v médiích za prezidenta, aby prezentoval jeho názory, vystoupil na podporu Strany svobodných občanů. "Pro mě při volbách do Evropského parlamentu bude důležité jediné kritérium: Jak kdo a jak hodlá bojovat za zájmy České republiky a jejích občanů. Proto je pro mě Strana svobodných občanů tou správnou volbou," přesvědčuje voliče Jakl.

Tímto krokem bude zřejmě nejen mezi českými, ale i evropskými úředníky výjimkou. "Považuje se za součást etiky být nestranický, protože by to mohlo oslabit pozici nadřízeného, tedy Václava Klause. I když víme, že i on tuto stranu podporuje," komentoval jeho chování politolog Jan Kubáček.

Sommerová podporuje zelené i Štětinu

Doplnil, že většina evropských zemí toto v zákonech ošetřeno nemá, výjimkou je pouze Velká Británie, kde tajemníci a státní úředníci nemohou podporovat žádnou politickou stranu.

Strana svobodných vznikla jako kritická reakce na politiku ODS, působí v ní syn prezidenta Klause a v politickém zákulisí se jí běžně říká "Klausova strana".

V klipech se objevily i další známé tváře. Například kandidát na prezidenta Jan Švejnar podpořil stranu SNK-ED, za Stranu zelených se v předešlých dnech postavil bývalý prezident Václav Havel.

Televizní comeback zažila v klipu Svobodných i někdejší hvězda zpravodajství TV Nova Kateřina Kašparová, nyní mediální zástupce euroskeptické strany. V klipech na podporu různých politických stran pak vystoupila například architektka Eva Jiřičná, režisérka a bývalá ministryně kultury Helena Třeštíková nebo režisérka Olga Sommerová (ta shodou okolností v pondělí vyslovila svoji podporu Straně zelených).

S naprosto neotřelým spotem se předvedla strana Moravané.cz. V animovaném spotu, namluveném brněnským či ostravským dialektem, přesvědčovala voliče o nutnosti samostatné Moravy.

Několik stran a sdružení, které ve volbách postavily své kandidáty, v prvním pásmu spotů chybělo.

Překvapivě mezi nimi byla parlamentní ČSSD, jíž dosavadní průzkumy přisuzují naději na volební vítězství, a také euroskeptické hnutí Libertas.cz, jež podle průzkumů také nemusí být ve volbách bez šancí.

"Agentura, která měla klip zařídit, nedodržela termín. Byla za to pokutována. Nicméně co nevidět se náš spot v televizi objeví," ujistil diváky mluvčí ČSSD Ondřej Macura.

 

Právě se děje

Další zprávy