Štětina prosí o peníze na eurokampaň. Rozesílá maily

Pavel Baroch
3. 4. 2009 17:35
Stejně postupoval i Barack Obama, tvrdí senátor
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na počátku bylo několik mailů nejbližším známým, v nichž senátor Jaromír Štětina žádá o příspěvek na volební kampaň do Evropského parlamentu. Nyní se Štětinův mail šíří do dalších počítačů po celé zemi.

"Dopis začal žít svým životem," konstatoval spokojeně Štětina, který v červnových volbách kandiduje jako nezávislý za hnutí Starostové a nezávislí. Sám v mailu napsal, aby ho jeho příznivci posílali dál.

"Je to naprosto běžné, naposledy tuto metodu použil Barack Obama," řekl Aktuálně.cz Štětina. "Rozdíl je v tom, že mě kamarádi přispívají stokorunami, jemu posílali řádově vyšší částky."

Štětinovi se zatím na speciálním účtu shromáždilo zhruba 200 tisíc korun. Ačkoli v mailu prosí, aby mu lidí posílali 300 korun, asi tři jeho známí mu darovali okolo 25 tisíc.

Foto: Ondřej Besperát

Chybí mi stovky tisíc

"Chystám se volby samozřejmě vyhrát, ale potřebuji odstranit handicap, který mám oproti kandidátům velkých politických stran," píše v mailu Štětina.

"Na rozdíl od nich nemám k dispozici desetimiliony korun na kampaň a budu se proto snažit kampaň vést barevně, vesele a rozmanitě, prostě tak, abych oslovil voliče jinak než náporem peněz," uvádí senátor.

"Nicméně bych potřeboval pokrýt ještě některé výdaje spojené s tiskem a distribucí předvolebních novin a jiných tiskovin a s organizací dubnové a květnové předvolební 'spanilé jízdy'. Tam se mi prostředků nedostává, přičemž odhaduji deficit na několik set tisíc korun," konstatuje Štětina.

Účet si mohou lidé ověřit na mé stránce

Štětina nevidí problém v tom, že mail může být nedůvěryhodný, protože se k mnoha lidem dostane prostřednictvím "cizího" člověka, který Štětinovu prosbu o příspěvek na kampaň rozešle dál.

Senátor Jaromír Štětina se podobná setkání snaží dostat mimo zákon
Senátor Jaromír Štětina se podobná setkání snaží dostat mimo zákon | Foto: Ludvík Hradilek

Podle Štětiny si ale každý může na jeho internetové stránce ověřit, že číslo účtu je skutečně jeho a nikoli žádného podvodníka.

Štětina po skončení kampaně účet uzavře, vyúčtuje a všechny dary podle zákona zdaní.

Jména jsem zatím nezveřejnil

Senátor počítá s tím, že jména svých dárců zveřejní. Neudělá to jen v případě, když si to přispěvovatelé nebudou přát.

"Jména zveřejním, pokud si to ti lidé budou přát, respektive pokud nebudou proti," řekl Aktuálně.cz Jaromír Štětina.

 

Právě se děje

Další zprávy