Exředitel Železný a rebel Tlustý vyrážejí na Lisabon

Eva Benešová
2. 4. 2009 16:55
Nová strana Libertas.cz chce "zaplnit místo" po ODS, ve volbách chce prorazit s demokracií
Lídři strany Libertas.cz.
Lídři strany Libertas.cz. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dva poslanci ODS, kteří pomohli levici shodit koaliční vládu, oficiálně vstoupili do služeb evropského politického uskupení Libertas.

Jeho lídrem v Česku je bývalý ředitel Novy a nyní europoslanec Vladimír Železný. Oba rebelové, Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel, obsadili na kandidátce Libertasu místa hned za ním.

Voliče chtějí zaujmout pravděpodobně bojem proti přijetí Lisabonské smlouvy. Podrobnosti svého programu a kampaně zatím odmítají sdělit.

Železný naznačil, že ústředním mottem by se mohl stát boj za reprezentativnost reprezentací.

"Reprezentací se stávají asistenti europoslanců, komisaři a další lidé, kteří sice vůbec nebyli zvoleni, ale stojí ve správném předklonu a během pěti let mají možnost vydělat si 30 i 40 milionů korun. Daní se pouze 12 procenty. To jsou reprezentace vlastních zájmů, nikoliv voličů," nastínil téma kampaně Železný.

Tlustý: Až bude demokracie, prosadím nižší daně

Schwippel chce v europarlamentu bojovat proti ratifikaci Lisabonské smlouvy. Pokud by byla dokončena, bude prý pracovat na posílení pozice České republiky v tomto orgánu.

Tlustý se zaměří na prosazování demokracie mezi členskými státy - aby malé země měly stejná práva a pravomoci jako velké. "A až bude toto dokončeno, tak stejně jako v této sněmovně budu bojovat za nižší daně," doplnil Tlustý.

Na české politické scéně chce prý Libertas.cz nahradit současnou ODS. "Chceme zaplnit prostor, který tato strana uvolnila směrem k pravdě a lásce, zeleným a eurohujerství," řekl Železný.

"ODS se odklonila od toho, co původně prosazovala. Naopak tato strana má program, který odpovídá původním myšlenkám ODS. Proto jsem pozastavil své členství a kandiduju za Libertas," prohlásil Tlustý.

Do strany by se byl ochotný vrátit, až opět bude "původní ODS". Naprosto vyloučil, že by se vrátil po případné prohře v eurovolbách. "To snad mohl vymyslet jen Topolánek," připomněl své nepřátelství s odcházejícím premiérem.

Vidina dvaceti procent

Představitelé Libertas.cz očekávají, že v eurovolbách získají okolo 20 procent hlasů. "Podle prvního průzkumu jsme měli 22 procent, tak uvidíme," řekl Železný.

Ten se v minulosti proslavil svým uměním "zvládat" volební kampaně a v senátních volbách v roce 2002 zvítězil nad komunisty i ČSSD.

Kandidoval za hnutí Nezávislí, jehož je stále předsedou. "Na tom se nic nemění. Nezávislí dodávají lidi na kandidátku Libertas.cz," popsal vzájemný vztah těchto dvou stran.

 

Právě se děje

Další zprávy