Potopili vládu. Podporu pro novou po nich nikdo nechce

Kateřina Eliášová
12. 4. 2009 14:38
Klaus chce 101 podpisů, politici jich donesou více
Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel krátce před vyslovením nedůvěry vládě.
Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel krátce před vyslovením nedůvěry vládě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci, kteří před necelými třemi týdny hlasovali spolu s opozicí pro nedůvěru Topolánkově vládě, nepřipojí svůj podpis pod dohodu o vládě nové.

Premiér Mirek Topolánek, který podpisy pod dohodu o předčasných volbách a překlenovací vládě sbírá, rebely ani neoslovil.

Aktuálně.cz to potvrdili tři bývalí koaliční poslanci Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a Olga Zubová.

Věra Jakubková zatím na dotaz Aktuálně.cz nereagovala.

Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo.
Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo. | Foto: Ondřej Besperát
Připomeňte si:
Přehledně: Od nedůvěry vládě k novému premiérovi
Rozhovory ke krachu vlády: Zubová, Tlustý či Topolánek

Zájem není ani o podpisy přeběhlíků na stranu koalice, jak potvrdil Petr Wolf či Miloš Melčák, dnes poslanci označovaní jako nezařazení.

101 podpisů pod dohodu požadoval po politicích prezident Václav Klaus, chtěl zamezit vzniku vlády, která by se opětovně opírala právě o hlasy přeběhlíků.

Nikdo nás neoslovil

Až doposud se o přeběhlíky vedla v Poslanecké sněmovně tichá válka. Byli to oni, díky nimž vznikla Topolánkova vláda, a stejně tak to byli zběhlí poslanci, kteří jí nakonec napomohli k předčasnému konci.

Foto: Aktuálně.cz

Melčák s Wolfem a dříve i s Pohankou pomáhali prosazovat koaliční návrhy, Jakubková, Zubová, ale i Tlustý a Schwippel nejednou pomohli zase opozici.

"Nikdo mne v této souvislosti neoslovil," odpověděl v SMS zprávě poslanec Vlastimil Tlustý na otázku, zda jej někdo v souvislosti se sbíráním podpisů pod dohodu o vládě a předčasných volbách kontaktoval.

Zájem není ani o podpis poslance Jana Schwippela. " Nikdo mě neoslovil. Pokud se nová vláda zaváže stáhnout Lisabonskou smlouvu ze Senátu, jsem ochoten ji podpořit," sdělil Schwippel.

Podle informací Aktuálně.cz ale senátoři Lisabonskou smlouvu projednají na řádné schůzi už začátkem května.

Chybět bude i podpis Olgy Zubové, kterou také nikdo neoslovil. "Demokratická strana zelených (Zubová je v předsednictvu - pozn.red.) se neúčastnila žádných jednání o sestavování vlády. Nerozumím dost dobře tomu, co vlastně poslanci podepisují. Připadá mi to jako podepisovat prázdnou fakturu, kam pak někdo dopíše částku. To bych neriskovala," uvedla Zubová.

O "koaliční" přeběhlíky taky není zájem

Poslanec Petr Wolf. Jeho kauza zneužití dotací se stala pro ČSSD záminkou pro vyvolání nedůvěry vládě
Poslanec Petr Wolf. Jeho kauza zneužití dotací se stala pro ČSSD záminkou pro vyvolání nedůvěry vládě | Foto: Ondřej Besperát

Mirek Topolánek stojí především o hlasy poslanců za ODS, ČSSD a zelené. Přidat by se mohli teoreticky i ti poslanci, kteří byli zvoleni za ČSSD, ale po volbách či později se přimkli ke koalici.

"Celou dobu bojuji proti tomu, aby se k moci dostal jakýmkoliv způsobem Jiří Paroubek. Můj podpis pod zmiňovanou dohodou tedy nepřipadá v úvahu," sdělil Aktuálně.cz.

"Mne nikdo nekontaktoval. A pokud bude, pak si tu dohodu přečtu a zvážím slova pana prezidenta týkající se "přeběhlíků". Teprve pak se rozhodnu," řekl poslanec Petr Wolf, jehož kauza se stala záminkou pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě.

"Nevidím důvod je neoslovit, zatím jsem to ale neudělal," řekl šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Dodal, že pod dohodou je na 70 podpisů od poslanců z ODS, zelených a některých lidovců.

Zájem není ani o podpis Juraje Ranince z ODS, o kterém se spekulovalo, že se přidá ke čtveřici těch, co vysloví vládě nedůvěru. Raninec ale nakonec spolu s nimi proti vládě nehlasoval.

"Mne nikdo neoslovil. Ani netuším, co se podepisuje. Snad bych ten návrh i podpořil, ale cesta k předčasným volbám, jakou teď Topolánek spolu s Paroubkem zvolili, mi přijde jako neústavní," řekl Aktuálně.cz Raninec.

Uvedl, že se na příštím zasedání sněmovny pokusí vrátit do hry již existující senátní návrh, který rovněž umožňuje cestu k předčasným volbám. K rozpuštění sněmovny by stačila podpora 101 poslanců. Zákonodárci jej projednávali před třemi lety v prosinci, ale zákon neprošel ani prvním čtením.

"Jednorázový zákon o zkrácení mandátu sněmovny je nebezpečný. Takto by mohl vzniknout i jednorázový zákon o zkrácení mandátu prezidenta nebo soudců," obává se Raninec.

 

Právě se děje

Další zprávy