Sněmovna: Odkryjte hovor,který položil vládu. ČT odmítá

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
2. 4. 2009 10:50
Poslanci požádali, aby byla zveřejněna celá tajná nahrávka rozhovoru novináře Bárteka s Markem Dalíkem.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Týden poté, co tajně nahraná slova premiérova přítele Marka Dalíka posloužila jako důvod pro hlasování o nedůvěře vláda a položila tak koaliční kabinet, se poslanci chtějí dozvědět, co všechno si Dalík s reportérem České televize Daliborem Bártkem řekli.

Sněmovna proto požádala Českou televizi, aby zveřejnila plnou verzi nahrávky. Ta to ale odmítá.

"Televize veřejné služby nemá naprosto co skrývat a celý záznam rozhovoru Bártek - Dalík neobsahuje žádné další zásadní informace vztahující se k dnes ve Sněmovně projednávaným tématům. Česká televize přesto nahrávky zveřejnit nemůže. Vystavila by se s velkou pravděpodobností soukromoprávním sporům a zejména by porušila sněmovnou schválený Kodex ČT," uvedl mluvčí ČT Ladislav Šticha.

ČT: jde i o Dalíkovo soukromí

Televize se odvolává na to, že nemůže zveřejnit další soukromé informace o Marku Dalíkovi a na svůj etický kodex, který schválila sama sněmovna. Ten jí zakazuje použít nahrávky pořízené skrytým mikrofonem jinak než v reportáži, pro kterou byly natočeny.

"Výběr částí materiálu natočeného skrytou kamerou nebo skrytým mikrofonem, jež mají být použity v pořadu, smí zahrnout pouze pasáže s přímým vztahem k tématu. Česká televize zabezpečí, aby nedošlo k jakémukoliv zneužití nebo zpřístupnění v pořadu nepoužitých částí materiálu," píše se v kodexu. 

Dalík se na Bártka obrátil kvůli reportáži o přeběhlém poslanci Wolfovi, který údajně zneužil miliony korun z kasy ministerstva životního prostředí. Materiály okopírované z internetu měl podle reportáže vydávat za nákladné nově pořízené vědecké stuide.

Lobbista blízký premiérovi žádal reportéra, aby se na případ "vykašlal". Přiznal také, že Wolfovi vypomáhá z popudu premiéra. Topolánek později uvedl, že skutečně Dalíka o pomoc pro Wolfa požádal, o konkrétních krocích ale nevěděl.

Čtěte více:
 Nevysílejte o Wolfovi, žádal Dalík reportéra ČT
 Wolf: Mandát nesložím. Ale Dalík takto zasahovat neměl

Marek Dalík trvá na tom, že nic nezákonného ani nemravného neudělal. 

"Kdybych reportérovi vyhrožoval - nebo ho chtěl podplatit - to by byla nekalost. Ale on jen zveřejnil, že se s ním sešel Dalík a prosil ho, aby to nevysílal. Snad desetkrát mě ujistil, že si mě nenahrává, že se bavíme soukromě," řekl Dalík v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Fakt, že podobné chování, tj. snaha ovlivňovat média, není u lobbistů nic vzácného, potvrdili i někteří zástupci médií. 

 

Právě se děje

Další zprávy