Návrh na zvýšení schodku na půl bilionu jde dál, opozice přepracování neprosadila

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 23. 6. 2020 16:34
Návrh na zvýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun propustila sněmovna do druhého čtení. Nyní ho dostane k projednání rozpočtový výbor. Závěrečné schvalování se očekává v červenci. Opozičním politikům se nepovedlo prosadit přepracování návrhu, pro bylo 51 poslanců, proti 86. Zákonodárci schválili i zkrácenou dobu na jeho projednání z 60 dnů na šest.
Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 23. června 2020 v Praze.
Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 23. června 2020 v Praze. | Foto: ČTK

Sněmovna schválila nově navržené základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje, schodek a jeho vypořádání. Předloha nyní putuje k posouzení do výborů, následovat bude druhé a třetí závěrečné čtení. Druhé čtení na plénu by se mělo uskutečnit už za týden, v úterý 30. června. Závěrečné schvalování se očekává ve středu 8. července.

Vývoj rozpočtu na letošní rok

Původně schválený rozpočet na letošní rok počítal s příjmy 1578,1 miliardy korun, nejnovější návrh přichází s příjmy 1364,8 miliardy. Původně schválené výdaje činily 1618,1 miliardy korun, nyní proti tomu vzrostly výdaje na 1864,8 miliardy korun. Státní dluh se má letos zvýšit celkově o 481 miliard korun.

V debatě vystupovali zejména opoziční řečníci. Vyčítali kabinetu například to, že se nepokouší o úspory a ani přesně neuvedla, na co chce dodatečné výdaje použít.

Piráti ocenili, že Schillerová rozepsala 137 miliard určených původně na rozpočtovou rezervu tak, že nevázaných peněz bude nakonec v rozpočtu necelých 37 miliard. Hlavně opozičním poslancům vadilo, že vláda neuvedla, na co přesně chce dodatečné peníze použít.

"Je to dáno tím, že nejsme schopni některá opatření předjímat. Nevíme, jak se bude situace vyvíjet začátkem roku 2021. Chceme, aby zdroj financování byl pružný a umožňoval reagovat na nenadálou situaci," zdůvodnila nevázanou část peněz v rozpočtu ministryně.

Jak dodala, k úpravě došlo pozměňovacím návrhem, který předložil coby poslanec premiér Andrej Babiš. "Domnívám se, že takový krok řeší podstatnou část námitek vůči podobě státního rozpočtu, obav, které patrně nepramení ze samotné výše schodku jako z jeho struktury," řekla Schillerová.

Okamura: Řekli jsme vám, kde máte škrtat

Předseda SPD Tomio Okamura kritizoval, že vláda odmítá škrtnout prokazatelně nepotřebné výdaje ve výši 200 miliard. "Hnutí SPD představilo balíček úspor nepotřebných výdajů a vláda na to nereaguje. Hnutí SPD navrhuje ukončit zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými, dále navrhujeme ukončit výdaje na inkluzi ve školství, to je šest miliard," zdůvodnil předseda Okamura, proč SPD navýšení schodku nepodpoří.

S výší schodku nesouhlasí ani TOP 09. "Bylo by to číslo takhle vysoké, kdyby koronavirové krizi nepředcházelo šest let rozhazování a nezodpovědné rozpočtové politiky, která je této vládě vlastní? Udělala vláda maximum, aby se připravila na krizová léta? Prosím, nevymlouvejme se na to, že se jedná o něco, co jsme nemohli předvídat. Všichni dobře víme, jak funguje ekonomický cyklus, a to, že po letech prosperity obvykle přichází nějaká krize," uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Piráti budou proti, ODS chce znát další postup

Také Piráti už uvedli, že rozpočet nepodpoří. Vláda nechtěla přistoupit na jejich programové návrhy, například na slib pravidelné valorizace platů učitelů, plošného testování na koronavirus či zavedení místní příslušnosti exekutorů.

Kdyby Pirátská strana rozpočet podpořila, stala by se zodpovědnou za způsob řešení krize, a to podle poslance Mikuláše Ferjenčíka odmítá vzhledem k postoji vlády. Ta by podle Pirátů měla škrtat v provozních výdajích, což odmítá.

ODS chce po vládě, aby předložila plán dalšího postupu s ohledem na rozpočet. Kabinet by podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy měl také udělat audit výdajů a snížit byrokracii. Nejsilnější opoziční strana chce také vyzvat kabinet, aby odsouhlasil návrh na zrušení superhrubé mzdy. 

Dále řekl, že vláda nepředložila záchranný nebo investiční balíček, ale především plný balík bezradnosti. Místo toho, aby kabinet například lidi zbavil některých daní nebo je snížil, tak přemýšlí, jak další peníze vybrat nebo přerozdělit, kritizoval Fiala. 

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan řekl, že rozpočet nemá žádné přesné parametry a vláda rozepsala vládní rezervu do jednotlivých kapitol velmi hrubě. "My se ptáme, kam vlastně míří rozpočtové výdaje a komu mají pomoci," prohlásil.

Podle Rakušana také rozpočet dostatečně nemyslí na podporu malých a středních firem a kompenzaci krajů. "Vláda si protiřečí. Tvrdí, že se z krize proinvestujeme. My se ale z krize nemůžeme proinvestovat, pokud ty lokální sféry - města, obce a kraje - nebudou mít na investice dostatečné prostředky," uvedl.

S investičním plánem v rámci rozpočtu není spokojený ani předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Lidovci žádají například větší podporu rodin ve finanční nouzi nebo příspěvky na bydlení. "Rozpočet směřuje spíše k rozpočtovému eldorádu, než aby se vysvětlilo, kam míří priority státu," řekl.

Přepracovat rozpočet navrhli také nezařazení poslanci z hnutí Trikolóra. "Toto není žádná novela návrhu státního rozpočtu, žádná reakce na ekonomický vývoj, je to čistá informace o státním dluhu. My si myslíme, že je to zkrátka a dobře málo," řekl poslanec Václav Klaus mladší.

Vzali jsme si poučení z minulé krize, škrty nejsou cesta, řekl Hamáček 

Koaliční ČSSD je přesvědčena, že vládní návrh na prohloubení schodku letošního státního rozpočtu je oprávněný. Novinářům to před začátkem jednání o novele rozpočtu ve Sněmovně řekl šéf sociálních demokratů Jan Hamáček. Poslední krize podle něj ukázala, že cestou z ní nejsou škrty, ale naopak je potřeba podporovat ekonomiku a spotřebu.

Zvýšení deficitu by mělo podle Hamáčka vládě umožnit adekvátně reagovat na situaci způsobenou epidemií koronaviru. "Nás to nikoho netěší, protože 500 miliard je bezprecedentně velká suma, ale bezprecedentní je i krize a státy světa reagují stejně. Všichni si vzali poučení z minulé velké ekonomické krize," uvedl Hamáček.

Podle ministra vnitra byly škrty v době poslední hospodářské krize slepou uličkou. "Naštěstí teď jdeme cestou podpory ekonomiky a spotřeby," uvedl. Vyloučil, že by kabinet plánoval plýtvat. "Budeme pečlivě dbát na to, aby ty peníze dorazily k těm, kteří je potřebují," řekl. Klíčové je podle něj, aby peníze ekonomiku modernizovaly a podporovaly i nové technologie.

Poslanecký klub rozpočet podpoří, chystá se ještě vyjednávat s koaličním partnerem hnutím ANO o tom, pro které pozměňovací návrhy budou vládní strany hlasovat.

Komunisté chtějí na podzim, tedy rok před sněmovními volbami, jednat s vládou o změně výběru daní. Potom, co menšinovému kabinetu opětovně slíbili podpořit zvýšení rozpočtového deficitu, to uvedl na tiskové konferenci poslanec Jiří Dolejš. Už v sobotu po jednání širokého vedení strany, které přijetí rekordního 500 miliardového schodku schválilo, předseda KSČM Vojtěch Filip mluvil o plánu na zavedení dvojí sazby daně z příjmů právnických osob. Parametry přitom neupřesnil.

"Když se dělají dluhy, někdo to musí splácet," uvedl Dolejš s dodatkem, že komunisté nedopustí, aby krize způsobená epidemií koronaviru dopadla na občany, kteří jsou v tom nevině

Zrychlené projednání sněmovna odmítla

Vláda chtěla, aby sněmovna schvalovala rozpočtovou novelu zrychleně ve stavu legislativní nouze. Nenašla však pro to dostatečnou podporu. Bude tedy projednána běžně ve třech čteních, jak se už dřív vyslovil i rozpočtový výbor.

Proti zrychlenému projednávání se vyslovili komunisté, kteří kabinet ANO a ČSSD v dolní komoře tolerují. Stejně tak nechtěli zkrácené řízení například ani Piráti.

Pro stav legislativní nouze, který by to umožnil, hlasovalo 67 ze 165 přítomných poslanců, vedle zástupců ANO také jeden z vládních sociálních demokratů. Několik poslanců ANO včetně premiéra Andreje Babiše se hlasování zdrželo.

 

Právě se děje

Další zprávy